DE KAFT VERHUIST OP 13/2 NAAR NEDERKOUTER 8 TE GENT
TOT 30/1 EXTRA KORTINGEN IN DE WINKEL IN DE HUIDIGE WINKEL


Woordenboek van de Vlaamse dialekten - Inleiding

Magda Devos

Woordenboek van de Vlaamse dialekten - Inleiding - Magda Devos
Woordenboek van de Vlaamse dialekten - Inleiding achterflap
Dit boek is niet meer op voorraad

Flaptekst

Een Woordenboek der Vlaamse Dialekten, zoals dit thans wordt aangeboden, zou niet denkbaar zijn geweest zonder het werk van een paar geleerden die daartoe de grondslag legden. Een kleine voorgeschiedenis mag in dit woord vooraf dan ook op haar plaats worden geacht.
De eerste van die geleerden is professor Jozef Vercoullie (1857-1937), die ook mijn leermeester is geweest voor de algemene taalkunde 1. De tweede is Edgard Blancquaert (1894-1964). Indien ik vrij uitvoerig de nadruk op hem heb gelegd, is dat niet enkel uit grote vriendschap, maar in de eerste plaats omdat hij een zo voorname rol heeft gespeeld in de vestiging en de ontwikkeling van de Vlaamse dialektkunde aan de Gentse universiteit en hij mij wegwijs heeft gemaakt in de dialektologie.
Toen in 1884 de Germaanse afdeling van de Gentse „Sections normales supérieures” werd opgericht — die in 1890 een afdeling van de Faculteit der Letteren en Wijsbegeerte zou worden — deed de Vlaamse dialektstudie door de aanstelling van de Oostendse ateneumleraar uit Luik, Jozef Ver-coullie, haar intrede aan de toenmalige Franse universiteit te Gent.
Jozef Vercoullie had nl. al in 1882 een Spraakleer van het Westvlaamsch Dialekt geschreven, die in 1885 in de tweede jaargang van het tijdschrift „Onze Volkstaal” verscheen. 2
In 1920 werden in de Faculteit der Letteren en -Wijsbegeerte twee nieuwe kursussen ingevoerd : de proefondervindelijke klankleer en de Vlaamse dialektkunde. Pas bij Koninklijk Besluit van 17 september 1925 werd een titularis benoemd : Edgard Blancquaert.

Specificaties

ReeksWoordenboek van de Vlaamse dialekten
ISBNgeen
TaalNederlands
Aantal pagina's138
UitgeverijSeminarie voor Vlaamse Dialektologie, Rijksuniversiteit Gent
Publicatiedatum1979

Onderwerpen

dialect taalkunde vlaanderen
  • Zoek een boek

Klanten vertellen

"Dank je wel voor het heel mooie kaartje bij de boeken !!!!!! En je persoonlijk geschreven bericht. Ik krijg het gevoel een geschenkdoos ontvangen te hebben."
Ann V. uit Oudenaarde, België (5/11/2016)

"Bedankt voor de supersnelle zending van het boek. Wat een service!"
Guy S. uit Berlaar, België (7/8/2016)

"De eerste boeken die binnenkwamen heb ik besteld bij dekaft.be, hier zijn boeken die tweedehands zijn, maar in principe zo goed als nieuw zijn. Daardoor heb je gewoon nog mooie boeken voor een goedkoop prijsje! [...] Ik heb veel mensen gezien die zo hun twijfels hadden over dekaft.be of welke andere tweedehands boekenwinkel ook, ik wil de twijfels rondom dekaft.be uit de wereld helpen. Wat ik binnenkreeg waren gewoon splinternieuwe boeken, ze worden dus wel zorgvuldig uitgezocht. Nog een leuk puntje was dat ik er boekenleggers bij kreeg[...]. Ik raad jullie aan om snel eens een kijkje te nemen op www.dekaft.be!"
Henriet v. W. uit Buitenpost, Nederland (29/6/2016)

Maak een afspraak met De Kaft