Wie vleugels heeft

Gerrit Hoogstraaten

Wie vleugels heeft - Gerrit Hoogstraaten
Wie vleugels heeft achterflap
Goodreads waardering - 5 beoordelingen
3.60
Dit boek is niet meer op voorraad

Specificaties

ISBN9789078905738
TaalNederlands
Aantal pagina's180
Afmetingen215 x 140 x 16 mm
UitgeverijBrouwerij Uitgeverij de
Publicatiedatum11-02-2014

Onderwerpen

vlaamse schrijvers theater

Flaptekst

Wie vleugels heeft speelt zich af in de coulissen van een amateur musicalgezelschap.

Onder leiding van een nieuwe regisseur, de verteller van het verhaal, spelen zij Pippin, een musical van Stephen Schwartz en Roger O. Hirson. Een deel van de hoofdrol gaat naar de decorbouwer van de groep, die ook weleens als acteur wil meedoen.

Al tijdens de repetities pakt dit verkeerd uit. Acteur en rol naderen elkaar in een gevaarlijk grensgebied tussen spel en werkelijkheid. Als de regisseur dan ook nog besluit een andere wending te geven aan het slot, is het drama compleet.

Wat zegt de pers?

In dit boek wordt een amateur musicalgezelschap gevolgd dat de musical Pippin wil opvoeren. Een deel van de hoofdrol gaat naar de decorbouwer van de groep, die nu ook wel eens een rol wil spelen. Helaas pakt dit niet bepaald uit zoals de bedoeling was. Als de regisseur dan ook nog eens besluit een gewaagd nieuw einde voor het stuk te schrijven is het drama compleet.

Conclusie:

Ondanks dat het boek niet erg dik is, is het de schrijver toch gelukt om meerdere lagen in het verhaal te verwerken. Zo hebben we het groepsproces tijdens de repetities dat vol jaloezie en steken onder water zit. Daarnaast volgen we de gedachtengang van de regisseur over de bedoeling van het stuk en de psyche van de hoofdpersoon. En via de gedachten van de regisseur komen we ook nog het nodige te weten over de psyche van de hoofdrolspeler (niet te verwarren met de hoofdpersoon in het stuk) en over die van de regisseur zelf. Deze verhaallijnen lopen ook nog naadloos in elkaar over.

In de proloog schemert het dramatische einde van het boek al flink door. Dat kun je vervelend vinden, maar het zorgt wel dat je het hele boek lang een onderhuidse spanning voelt. Er hangt een sfeer van naderend onheil over het verhaal. Dat maakt het verhaal erg bijzonder en constant vraag je je af of je nu op het verkeerde been gezet wordt of niet. Uiteindelijk zet het slot van het boek toch nog een aantal gebeurtenissen uit het begin van een verhaal in een ander perspectief.

Er wordt in het boek vrij veel gebruik gemaakt van dialogen. Daardoor kun je de totstandkoming van het toneelstuk en de hindernissen waar de hoofdpersonen tegenaan lopen goed volgen.

Het boek is geschreven vanuit het standpunt van de regisseur. De regisseur voert naast de dialogen met de spelers van de musical ook dialogen met zijn vrouw thuis. Daardoor ontstaan er een tweede standpunt, waardoor het verhaal soms van een andere kant belicht kan worden. Ik vind dit wel een originele aanpak.

Het verhaal is dus kort (iets minder dan 180 pagina’s), maar bijzonder krachtig. Dit heeft de schrijver goed gedaan.

Pippin is een bestaand stuk, geschreven door Stephen Schwartz en Roger O. Hirson.