Venetië en Amsterdam

Een onderzoek naar elites in de zeventiende eeuw

Peter Burke

Venetië en Amsterdam - Peter Burke
Venetië en Amsterdam achterflap
  • Bindwijze: Hardcover met stofomslag
  • Conditie: tweedehands, lichte slijtage stofomslag, boek zelf als nieuw
€9,00
Slechts 1 exemplaar op voorraad
Dagelijkse verzending
Verzendkost België: € 5
Verzendkost Nederland: € 7
Andere landen op aanvraag - Please enquire for other destinations
Ophalen in Gent

Specificaties

ISBN9789051570878
TaalNederlands
Aantal pagina's183
UitgeverijAgon
Publicatiedatum1991

Onderwerpen

amsterdam venetië cultuurgeschiedenis 17de eeuw

Flaptekst

Menig reiziger in de zeventiende eeuw werd gefrappeerd door de vele overeenkomsten tussen Venetië en Amsterdam. In een Europa dat werd gedomineerd door monarchieën, waren beide het centrum van een welvarende republiek. In een Europa waar de leden van de heersende klasse zich als krijgslieden profileerden, lieten de elites van de twee steden zich voorstaan op hun burgerlijke deugden. In een Europa waar de politieke leiders doorgaans neerkeken op de handel, waren Amsterdam en Venetië plaatsen waar handel en politiek juist uitstekend samen-gingen. De stadsbestuurders van de twee handelssteden legden de nadruk op tolerantie en spaarzaamheid, twee deugden die in de zeventiende eeuw aan de koninklijke hoven niet hoog werden geacht. In een Europa waar de heersende klasse het liefst haar tijd op haar landgoederen doorbracht, leefden de patriciërs van Amsterdam en Venetië voornamelijk in de stad.

Maar er waren ook grote verschillen tussen de twee steden. De Venetiaanse elite bestond uit edellieden, die van Amsterdam uit leden van de burgerij. De Venetianen beleden het katholicisme, de Amsterdammers waren protestant. In het leven van de Amsterdamse kooplieden lag de nadruk op huiselijkheid en het gezinsleven, in Venetië hadden de patriciërs meer aandacht voor de luister van het geslacht waaruit zij waren voortgesproten.

De overeenkomsten én de verschillen maken het interessant beide steden aan een vergelijkend onderzoek te onderwerpen. De Britse historicus Peter Burke maakt daarbij gebruik van de zogenaamde ‘prosopografische’ methode: aan de hand van een ‘collectieve biografie’ van meer dan vijfhonderd vooraanstaande stedelingen - voor Amsterdam burgemeesters en leden van het stadsbestuur, voor Venetië doges en procuratoren van de San Marco - onderzoekt hij de structuur van de stedelijke elites, hun politieke functies, economische basis, levensstijl, normen- en waardensysteem, de wijze waarop zij de kunsten begunstigden, enzovoorts. Door vergelijkingen te trekken en de verschillen duidelijk te markeren, werpt Burke een origineel licht op de zeventiende-eeuwse geschiedenis van twee handelssteden die een onuitwisbaar stempel op de Europese cultuur hebben gedrukt.