Vatmaar

Een verhaal over een voorbije tijd

A.H.M. Scholtz

Vatmaar - A.H.M. Scholtz
Vatmaar achterflap
Goodreads waardering - 6 beoordelingen
3.76
  • Bindwijze: Hardcover met stofomslag
  • Conditie: ongelezen, enkele zeer kleine vlekjes op snede, verder als nieuw
€12,00
Slechts 1 exemplaar op voorraad
Dagelijkse verzending
Verzendkost België: € 5
Verzendkost Nederland: € 7
Andere landen op aanvraag - Please enquire for other destinations
Ophalen in Gent

Specificaties

ISBN9789029055345
TaalNederlands
Originele taalAfrikaans
Aantal pagina's416
UitgeverijMeulenhoff
Publicatiedatum1997

Onderwerpen

Zuid-Afrikaanse schrijvers zuid-afrika

Flaptekst

De verschijning van Vatmaar was een literaire sensatie in Zuid-Afrika. Het was de eerste grote roman van een kleurling in het Afrikaans, een taal waarin tot nu toe vooral door blanken werd geschreven. A.H.M. Scholtz schreef met Vatmaar een ontroerend stemmenspel, een schilderachtig verhaal over het harde bestaan als kleurling.
De kleurlingenwijk Vatmaar ontwikkelt zich in de eerste dertig jaar van deze eeuw tot dorp. Scholtz vertelt over Oom Chai, die weer vertelt over Ta Vuurmaak, die op zijn beurt weer een ander aan het woord laat. Zo ontstaat een snoer van verhalen, waarin indrukwekkende karakters als Zus Bet, Tante Wonnie, Kenneth Kleinhans, Hendruk Jannewarie en Siesie Lena vertellen over de Boerenoorlog, over de verhouding tussen Engelsen en Boeren, over de Griekwa-cultuur, over het harde leven van de diamantdelvers, over relaties tussen verschillende rassen en standen, over bedriegers en bedrogenen, huwelijken en begrafenissen, leven en dood.
Vatmaar is een panoramische roman, groots en meeslepend, niets en niemand ontziend, maar ge-schreven met mededogen, humor en oog voor het menselijk tekort.

Wat zegt de pers?

‘Dit is de eerste werkelijk literair-betekenisvolle roman door een niet-blanke schrijver in het Afrikaans.’ Jakes Gerwe, Boeke

‘Een verhaal dat meeslepend stem geeft aan wie zo lang stil was.’ - Etienne van Heerden

‘Met zijn debuut Vatmaar heeft A.H.M. Scholtz op zijn zeventigste bereikt waar de meeste schrijvers hun hele leven naar streven: een meesterwerk schrijven.’ - Barend J. Toerien, World Literature Today