Hubert en Jan Van Eyck

Elisabeth Dhanens

Hubert en Jan Van Eyck - Elisabeth Dhanens
  • Bindwijze: Hardcover in foedraal
  • Conditie: tweedehands, zeer lichte slijtage aan het omslag, zeer net exemplaar
€70,00
Slechts 1 exemplaar op voorraad
Dagelijkse verzending
Verzendkost België: € 5
Verzendkost Nederland: € 7
Andere landen op aanvraag - Please enquire for other destinations
Ophalen in Gent

Specificaties

ISBNgeen
TaalNederlands
Aantal pagina's400
UitgeverijMercatorfonds
Publicatiedatum1980

Onderwerpen

Van Eyck schilderkunst vlaamse primitieven monografie

Flaptekst

De roem van de gebroeders van Eyck en hun kunst heeft de beperkingen van tijd en ruimte overschreden. Hun werken behoren tot die onuitputtelijke, levenwekkende lichtbronnen die uit het verleden tot in het heden over de wester-se beschaving hebben gestraald, terwijl zij tevens de eigen aard, het wezen en streven van de Lage Landen, met het hoogste artistieke meesterschap hebben uitgedrukt.
Zonder onderbreking heeft hun kunst de mensen gefascineerd. Om het monumentale Lam Godsretabel te zien dat door Hubert van Eyck ontworpen en begonnen was en door Jan werd voltooid, ondernam men verre reizen. De aantekeningen van sommige bezoekers die toevallig bewaard en bekend zijn, getuigen van wat ter plaatse over het retabel en zijn schilders werd overgeleverd. De eigen werken van Jan van Eyck, doorgaans van kleinere afmetingen, raakten verspreid in verschillende verzamelingen waar ze als zeldzame kostbaarheden worden gekoesterd.
Grote indruk maakte van ouds hun verbeeldingskracht, de toen geheel nieuwe, waarheidsgetrouwe weergave van zichtbare werkelijkheden, de zinvolle betekenis van de voorstellingen, de technische perfectie van de uitvoering, waardoor de kleuren hun hoedanigheden in een onovertroffen glans behielden; wat overigens aanleiding heeft gegeven tot de legende van de uitvinding van het schilderen in olieverf. Zeer veel is over de van Eycks en hun werk geschreven. Reeds in de 15de, maar vooral in de 16de eeuw werden overleveringen opgetekend en wetenswaardigheden verzameld, zelfs bewust onderzoek verricht. Sindsdien is de literatuur omtrent de van Eycks uitgegroeid tot een omvangrijke bibliotheek, waarin men de weerspiegeling vindt van het impact dat zij hebben uitgeoefend. Parallel met de ontwikkeling van de kunstgeschiedenis en haar hulpwetenschappen werden leven en werk der van Eycks vanuit verschillende gezichtspunten onderzocht. De archieven werden nagepluisd, en tot in recente tijd bracht detailonderzoek nieuwe gegevens aan het licht.