DE KAFT VERHUIST OP 13/2 NAAR NEDERKOUTER 8 TE GENT
TOT 30/1 EXTRA KORTINGEN IN DE WINKEL IN DE HUIDIGE WINKEL


Tussen hamer en staf

Voorkristelijke symboliek in de Nederlanden en elders in Europa

Koenraad Logghe

Tussen hamer en staf - Koenraad Logghe
Tussen hamer en staf achterflap
Dit boek is niet meer op voorraad

Flaptekst

Nog niet zo lang geleden wijdde de smid een huwelijk met zijn hamer. Vandaar onze uitdrukking: de huwelijksbanden smeden. Nu is het de priester, de man met de staf, die huwelijken inzegent. De hamer en de staf: twee symbolen met dezelfde betekenis. De hamer vertegenwoordigt het oude heidendom, de staf het kristendom. Tussen hamer en staf is een veelzijdig boek. Het neemt u mee naar een nevelig rijk vol symbolen. Symbolen met oeroude wortels, veelvuldig aangewend op de grens tussen heidendom en kristendom. Maar ook nu nog! Kijk rondom u! De talrijke zinnebeelden op huizen, op grafzerken, op hekken, in de volksgebruiken, in onze taal: zij vertellen hun verhaal! We hoeven ècht geen specialisten te zijn en verre reizen te maken om dat alles te begrijpen. De eigen omgeving bezit een schat aan wijsheid, verborgen in symbolen. De auteur trok er op uit, het fototoestel in de hand, en legde de meest frappante voorbeelden vast. Frans-Vlaanderen, Vlaanderen en Nederland waren zijn vertrekbasis. Van hieruit zocht hij vergelijkingspunten in onze buurlanden. Zo speurt hij voor u naar de wortels van voor iedereen herkenbare zinnebeelden: het zonnerad, het jaarmannetje, het sol-teken, de hamer/staf of bijl, de heilige Nikolaas, de God met de opgeheven armen, de roede, de drie zonnen, het schip, de levensboom/het kruis, de spiralen en de slang, het labyrint, het paard, het hoefijzer, het hart, de akker en het ing-teken, en het symbool van de ‘Heer der drie Rijken’. De lezer merkt het: een ganse waaier van zinnebeelden waarvan we de zin verloren hebben; wat overblijft zijn de beelden. Met dit boek krijgt uw omgeving opnieuw zin! En zo wordt reizen door de Nederlanden een uitermate fascinerende bezigheid.

Specificaties

ISBN9789072100429
TaalNederlands
Aantal pagina's187
UitgeverijBrepols
Publicatiedatum1992

Onderwerpen

symboliek cultuurgeschiedenis
  • Zoek een boek

Klanten vertellen

"Dank je wel voor het heel mooie kaartje bij de boeken !!!!!! En je persoonlijk geschreven bericht. Ik krijg het gevoel een geschenkdoos ontvangen te hebben."
Ann V. uit Oudenaarde, België (5/11/2016)

"Dank u wel voor de snelle levering van dit prachtige boek. Het ziet er echt nog heel mooi uit! De verzendkosten vielen me ook alles mee. Heel blij mee!"
Geertje O. uit Barneveld, Nederland (22/4/2017)

"Bedankt voor de levering die ik vandaag ontving, zoals steeds prima materiaal voor de beste prijs."
Philippe D. uit Heusden, België (26/4/2018)

Maak een afspraak met De Kaft