Stadspark - Bruiloft in Brooklyn

Hermann Grab

Stadspark - Bruiloft in Brooklyn - Hermann Grab
Stadspark - Bruiloft in Brooklyn achterflap
Goodreads waardering - 3 beoordelingen
3.33
  • Bindwijze: Paperback
  • Conditie: ongelezen, nieuwstaat
€10,00 €7,00
Slechts 1 exemplaar op voorraad
Dagelijkse verzending
Verzendkost België: € 5
Verzendkost Nederland: € 7
Andere landen op aanvraag - Please enquire for other destinations
Ophalen in Gent

Specificaties

ISBN9789025317362
TaalNederlands
Originele taalDuits
Aantal pagina's232
Afmetingen200 x 160 x 20 mm
UitgeverijAtheanaeum - Polak & Van Gennep
Publicatiedatum31-08-2000

Onderwerpen

duitse schrijvers vertaalde romans

Flaptekst

‘Biografie schandalig oninteressant. Geboren 6 mei 1903 in Praag [...] Het stadspark geschreven in 1932. Daarnaast veel ongepubliceerde poëzie, een roman en novellen. (Dat is allemaal niet voor publicatie geschikt en bovendien voor het grootste deel verdwenen, alleen naar een stapel korte verhalen die ik op de vlucht in Parijs ben kwijtgeraakt, hen ik nog op zoek.) Ging in 1939 naar Parijs, ontsnapte daar in 1940 en kwam terecht in Lissa-bon, immigreerde eind ‘40 naar New York. In New York werkzaam als muziekleraar, pianodocent aan een conservatorium. Publiceerde in ballingschap alleen een paar dingetjes op muziekgebied, schreef enkele novellen en werkt aan een roman.’

Zo laconiek uitte Hermann Grab zich in 1947 over zijn leven. Twee jaar later, op 2 augustus 1949, overleed hij aan een ernstige ziekte in New York. En terwijl bewonderaars als Hermann Broch, Theodor W. Adorno en Klaus Mann verklaarden dat hij in de grote traditie van Franz Kafka, Thomas Mann en Marcel Proust schreef, is hij door Hitler-Duitsland snel vergeten.

Het nationaal-socialisme is niet alleen (in negatieve zin) bepalend geweest voor de faam an Hermann Grab, ook zijn werk draagt er het stempel. Dat blijkt als je de roman Het stadspark vergelijkt met de verhalenbundel Bruiloft in Brooklyn: de stille, deftige, burgerlijke, verstarde, maar ook beschaafde en kunstminnende wereld van de hogere klassen in Oostenrijk-Hongarije tegenover de scheiding der geesten die uitkomt op de angst en de ellende van het Derde Rijk. Vandaar dat de roman, ondanks de persoonlijke onzekerheid, het beklemmende standsbewustzijn en de dreiging van de Eerste Wereldoorlog, intimiteit uitstraalt, terwijl de verhalenbundel bont en expressionistisch aandoet, bij alle liefde die de uitgestotenen, de landverhuizers, de ballingen voor elkaar voelen. De uiterst ongunstige levensomstandigheden hebben Grab als schrijver in ieder geval niet gefnuikt; ze hebben de zeer talentvolle volgeling van Schnitzler en Proust ertoe gebracht een heel andere kant van zijn schitterende talent te laten zien.