DE KAFT VERHUIST OP 13/2 NAAR NEDERKOUTER 8 TE GENT
TOT 30/1 EXTRA KORTINGEN IN DE WINKEL IN DE HUIDIGE WINKEL


Sheherazade of literatuur als losprijs

Raymond Brulez

Sheherazade of literatuur als losprijs - Raymond Brulez
Sheherazade of literatuur als losprijs achterflap
Goodreads waardering - 11 beoordelingen
3.50
Dit boek is niet meer op voorraad

Flaptekst

​De thematiek in de romans van Raymond Brulez (1895-1972) is verrassend actueel. Maar tijdens zijn leven mocht hij op weinig bijval rekenen. Zo heeft hij tien jaar tevergeefs gezocht naar een uitgeven voor zijn debuutroman André Terval (1930). Natuurlijk had dat te maken met de afstandelijke ironie waarmee hij zich van iedere ideologie of religie distantieerde. Zowel de Vlaamse Beweging als het katholicisme moesten het ontgelden, wat hem door kritiek en publiek niet in dank werd afgenomen. De aparte positie die Brulez in het toenmalige Vlaamse literaire landschap innam, blijkt voldoende uit zijn hoogst onmodieuze motto’s: ‘Niets in de wereld is het bezitten waard, zelfs uw eigen ik niet’ en ‘Alles streeft naar zijn tegengestelde pool.’ In de tijd van de grote ideologieën was literatuur voor Brulez ‘een liefhebberij’.

In de roman Sheherazade of literatuur als losprijs (1932) geeft Brulez, charmant vertellend en pikant filosoferend, het volle pond van zijn talent. Sheherazade mag van de sultan in Arabië in leven blijven, als ze een aantal verhaaltjes voor hem schrijft. Ze maakt gebruik van legenden, sprookjes en mythes, en vermengt eclectische allerlei culturen, maar ook magie en realitieit. Intussen haalt Brulez via haar scherp uit naar alle Grote Waarheden. Zo ontmantelt hij in De achtste reis van Sindbad de communistische utopie en in De fatsoenlijke faun de bekrompen moraal van de burgerij. Het verhaal De tweesprong vertelt ons hoe tussen deugd en ondeugd, goed en kwaad niet kan worden gekozen.

Raymond Brulez heeft iets van een postmodernist. Hij twijfelt aan alles, geen enkele zekerheid of waarde blijft overeind. De wereld vertoont geen samenhang, maar hangt als los zand aan elkaar. Brulez vindt dat echter niet erg: hij schept plezier in het hedonistische spel van het bestaan en in de rol van relativerende toeschouwer.

Specificaties

ReeksVlaamse Bibliotheek
ISBN9789052405209
TaalNederlands
Aantal pagina's125
Afmetingen220 x 150 x 20 mm
UitgeverijHoutekiet
Publicatiedatum01-08-1999

Onderwerpen

vlaamse schrijvers
  • Zoek een boek

Klanten vertellen

"Bedankt voor de ontvangst vandaag. Ik ben heel erg tevreden over mijn 'buit'. Ik kom zeker eind van de week nog eens langs."
Dries B. uit Gent, België (5/3/2017)

"Mijn laatste bestelling heb ik vorige week in prima staat ontvangen, waarvoor mijn hartelijke dank."
Henk M. uit Hedel, Nederland (28/1/2016)

"Veel dank voor de correcte verzending, Leen. Deze middag werd het pakket door mij in ontvangst genomen. De exemplaren zijn prachtig!"
Elise H. uit Brugge, België (28/11/2015)

Maak een afspraak met De Kaft