Schuldig geboren

Kinderen van nazi's

Peter Sichrovsky

Schuldig geboren - Peter Sichrovsky
Schuldig geboren achterflap
  • Bindwijze: Paperback
  • Conditie: ongelezen, nieuwstaat
€7,50
Slechts 1 exemplaar op voorraad
Dagelijkse verzending
Verzendkost België: € 5
Verzendkost Nederland: € 7
Andere landen op aanvraag - Please enquire for other destinations
Ophalen in Gent

Specificaties

ISBN9789022977637
TaalNederlands
Aantal pagina's179
Afmetingen213 x 132 x 17 mm
UitgeverijA.W. Bruna & Zoon
Publicatiedatum1987

Onderwerpen

nazisme

Flaptekst

Sichrovsky laat kinderen en kleinkinderen van nazi’s vertellen hoe zij omgaan met het verleden van hun ouders en grootouders.

Zowel kinderen van prominente nazi’s als kinderen van kleine radertjes in de vernietigingsmachine komen aan het woord. Kinderen van beulen en ambtenaren, van SS-generaals en doorsnee-meelopers. Allemaal hebben ze gemeen dat ze zich hun ouders in eerste instantie als slachtoffers van de oorlog herinnerden: vaders die zich verstopten voor de geallieerden, ouders zonder huis en werk. In deze mensen zagen zij niet de nazi-helden van weleer.

Later, als de kinderen willen weten wat de ouders en grootouders toentertijd hebben gedaan, komen de verschillen. Sommigen krijgen dan last van plaatsvervangend schuldgevoel. Anderen worden of blijven trots op hun ouders, die ‘tenminste voor hun ideeën stonden’. In bijna alle gevallen worstelen zij met hun identiteit.

Met bijdragen over Nederlanders en Vlamingen van Rinke van den Brink, freelance journalist voor onder andere De Groene en Vrij Nederland.