Scheiden doet lijden

400 jaar echtscheidingsmisère

Paul Brood & Michiel de Wolde

Scheiden doet lijden - Paul Brood & Michiel de Wolde
Scheiden doet lijden achterflap
  • Bindwijze: Paperback
  • Conditie: nieuwstaat
€10,00
Slechts 1 exemplaar op voorraad
Dagelijkse verzending
Verzendkost België: € 5
Verzendkost Nederland: € 7
Andere landen op aanvraag - Please enquire for other destinations
Ophalen in Gent

Specificaties

ISBN9789460036897
TaalNederlands
Aantal pagina's171
Afmetingen215 x 136 x 16 mm
UitgeverijBalans
Publicatiedatum2014

Onderwerpen

echtscheiding huwelijk

Flaptekst

​Nog maar kort geleden was scheiden veel moeilijker dan nu. Eeuwenlang stond de huwelijkswetgeving onder de allesoverheersende invloed van de kerk. Het huwelijk kon alleen door de dood ontbonden worden, al vond men in de Bijbel twee gronden die in sommige gevallen echtscheiding rechtvaardigden: overspel en kwaadwillige verlating.

Pas in 1971 maakte een liberale wetswijziging een eind aan ‘de grote leugen’: de noodzaak overspel te bekennen als je uit elkaar wilde. Vanaf dat moment was er voor echtscheiding nog slechts één grond vereist: duurzame ontwrichting van het huwelijk. Hoe lastig echtparen die wilden scheiden het voor 1971 hadden, blijkt uit de stroom van brieven die men aan de overheid schreef, zeker vanaf de jaren vijftig en zestig, toen de behoefte aan een modernere wetgeving steeds groter werd. De minister van Justitie, de Tweede Kamer, zelfs de koningin kreeg vele brieven van wanhopige mensen in een uitzichtloze situatie.

De persoonlijke verhalen uit deze brieven, die zich bevinden in het Nationaal Archief, vormen het uitgangspunt voor dit boek. Het zijn de vele en veelsoortige verhalen van mensen voor wie het huwelijk een last werd.