Rodinsky's kamer

Rachel Lichtenstein - Iain Sicnlair

Rodinsky's kamer - Rachel Lichtenstein - Iain Sicnlair
Rodinsky's kamer achterflap
  • Bindwijze: Paperback
  • Conditie: ongelezen,
€10,00 €7,00
Slechts 1 exemplaar op voorraad
Dagelijkse verzending
Verzendkost België: € 5
Verzendkost Nederland: € 7
Andere landen op aanvraag - Please enquire for other destinations
Ophalen in Gent

Specificaties

ISBN9789029065955
TaalNederlands
Aantal pagina's326
Afmetingen220 x 140 x 20 mm
UitgeverijMeulenhoff Boekerij
Publicatiedatum30-06-2000

Flaptekst

David Rodinksy woonde in een kamer boven de synagoge in de Princelet Street in het hart van de voormalige Londense joodse buurt. Ergens aan het einde van de jaren zestig verdween hij spoorloos. De kamer werd uit piëteit voor de zonderlinge schriftgeleerde verzegeld. Toen hij twintig jaar later werd geopend, bleek hij gevuld te zijn met een chaotische verzameling geschriften, boeken en kaarten met Rodinksky’s aantekeningen, zijn grammofoonplaten en zijn kleren.

De persoon Rodinsky, die leefde in de wereld van het Oost-Europese jodendom, sprak tot te verbeelding van de beeldend kunstenares Rachel Lichtenstein, wier grootouders in de jaren dertig uit Polen waren gevlucht en die zich in het oosten van Londen in dezelfde buurt hadden gevestigd.
Lichtenstein kreeg toestemming haar atelier in de voormalige synagoge in te richten. Daar bracht ze de verzameling uiteenlopende voorwerpen uit Rodinsky’s kamer in kaart en probeerde klaarheid te scheppen in de mysterieuze nalatenschap van de verdwenen man.
Samen met publicist Iain Sinclair schreef zij een bijzonder boek over haar navorsingen in Polen, Israël en het joodse deel van Londen naar Rodinsky en zijn verdwenen wereld.
Sinclair, die al eerder over Whitechapel in Oost-Londen had gepubliceerd, voorziet Lichtensteins inspanningen en haar reis in haar eigen verleden van kanttekeningen. Daarbij roept hij een beeld op van het Whitechapel zoals dat vroeger geweest moet zijn.

Dit boek, dat een verslag is van een speurtocht en de oplossing van een raadsel, en van de reizen waarmee dit gepaard gaat, is ook een eerbetoon aan een wereld die nagenoeg verdwenen is en een hulde aan het leven van een bijzonder mens.