DE KAFT VERHUIST OP 13/2 NAAR NEDERKOUTER 8 TE GENT
TOT 30/1 EXTRA KORTINGEN IN DE WINKEL IN DE HUIDIGE WINKEL


Representatie

Kunsthistorische bijdragen over vorst, staatsmacht en beeldende kunst

Johann-Christian Klamt

Representatie - Johann-Christian Klamt
Representatie achterflap
  • Bindwijze: Paperback
  • Conditie: ongelezen, nieuwstaat
€18,50 €9,25
Dagelijkse verzending
Verzendkost België: € 5
Verzendkost Nederland: € 7
Andere landen op aanvraag - Please enquire for other destinations
Ophalen in Gent

Flaptekst

Van oudsher bestaat er een innige band tussen vorst, staat en beeldende kunst. Reeds vanaf culturen ver voor onze jaartelling hebben vorsten en andere machthebbers zich steeds graag door kunstenaars laten vereeuwigen. Vaak ook waren kunstenaars de chroniqueurs van belangrijke gebeurtenissen uit vorstelijke levens of politieke carrières. Regalia als kroon, scepter en rijksappel - de pronksymbolen van de soeverein - zijn producten van kunstenaars. De kentekenen waarvan vorst en staat zich bedienen - onder andere heraldische wapens, munten en zegels - zijn ontworpen door kunstenaars. Ook hebben kunstenaars over de gehele wereld paleizen en staatsvertrekken tot eer en lof van gezagsdragers op uiteenlopende wijzen gedecoreerd en daarmee de bewondering van menig collega of rivaal van hun opdrachtgevers afgedwongen.

Niet alleen hebben vorst en staat in de loop der eeuwen aan kunstenaars prestigieuze opdrachten verstrekt. Ter vermeerdering van hun faam wijdden vorsten zich veelvuldig met grote ijver aan het verzamelen van kunstvoorwerpen. Als belangrijke mecenassen legden zij in vele gevallen de basis voor latere openbare collecties. Thans beslaat die warme belangstelling voor beeldende kunst bij vorsten nog altijd, niet in de laatste plaats in Nederland. De betrokkenheid bij de kunst van de overheid blijkt in de moderne wereld uit het beheer en de ondersteuning van musea.

In deze bundel met kunsthistorische bijdragen worden verschillende betrekkingen tussen vorst, staatsmacht en beeldende kunst aan de orde gesteld. Kunst in vorstelijke opdracht, het verwerven van kunstwerken door vorsten, het verzamelen en tentoonstellen ervan, maar ook het wegschenken van kunstvoorwerpen komen in de opgenomen artikelen aan bod. Uiteraard is er ook aandacht voor de weergave van vorstelijke personen alsook voor de symbolen van macht en soevereiniteit, terwijl beeldende kunst die naar de regels van de staat uit de pas loopt eveneens in dit boek wordt besproken. De behandelde onderwerpen zijn alle afkomstig uit de Westeuropese kunstgeschiedenis, binnen een tijdsspanne die de vroege Middeleeuwen tot en met onze eigen tijd beslaat.

Vorst, staat en beeldende kunst vormen een hoofdthema in het kunsthistorisch werk van Robert W. Scheller aan wie dit boek is opgedragen. De representatie van de soeverein in talrijke aspecten vormt een geliefd onderwerp in vele van zijn wetenschappelijke publicaties. De auteurs van deze bundel treden ieder op eigen wijze in zijn voetsporen en geven aldus vorm aan een van de andere betekenissen die de titel Representatie in zich draagt.

Specificaties

ISBN9789056251598
TaalNederlands
Aantal pagina's348
UitgeverijValkhof Pers
Publicatiedatum17-06-2004

  • Zoek een boek

Klanten vertellen

"Vandaag is het boek aangekomen. Ik wil u hartelijk bedanken voor de moeite en het lieve kaartje."
Olaf H. uit Voorhout, Nederland (30/1/2016)

"Het "Dürer"-boek is goed aangekomen. Dank U wel voor de vlotte afhandeling van mijn bestelling."
Jozef C. uit Ninove, België (5/3/2016)

"Bedankt voor de ontvangst vandaag. Ik ben heel erg tevreden over mijn 'buit'. Ik kom zeker eind van de week nog eens langs."
Dries B. uit Gent, België (5/3/2017)

Maak een afspraak met De Kaft