DE KAFT VERHUIST OP 13/2 NAAR NEDERKOUTER 8 TE GENT
TOT 30/1 EXTRA KORTINGEN IN DE WINKEL IN DE HUIDIGE WINKEL


Op het goede spoor

150 jaar yzeren weg te Aeltre, Bellem, Aeltre-Ste-Marie

Land van de Woestijne

Op het goede spoor - Land van de Woestijne
Dit boek is niet meer op voorraad

Flaptekst

In april 1982 startte de NMBS met grote werken langsheen de spoorweg in de doortocht van Aalter. Die werken van burgerlijke bouwkunde hadden tot doel de grote overweg in de Brugstraat /Stationsstraat af te schaffen en te vervangen door een wegtunnel naast het oude station en door een nieuwe weg lopend vanaf het H.-Hartbeeld over de Oostmolenstraat, ten oosten van de Brugstraat en dan opnieuw aansluitend bij de Brugstraat ter hoogte van de “paal”.
Ook de overweg in de Bellemstraat werd afgeschaft en ter plaatse vervangen door een wegtunnel, bestemd voor personenauto’s en lichte vrachtauto’s. De oude stenen brug “De Buize’’ werd vervan-gen door een betonnen brug en ten slotte kregen de voetgangers een tunneltje tussen de Brugstraat en de Stationsstraat.

Voor het aanleggen van een vierde spoor, moet ook het oude station verdwijnen zodat beslist werd een nieuw stationscomplex op te trekken aan de overzijde van het spoor. Dit nieuwe stationsgebouw zal op 20 mei 1988 in gebruik worden genomen, samen met een onderdoorgang voor de reizigers naar de perrons 1, 2 en 3 en het toekomstige perron 4. Daar anderzijds in 1838, dus 150 jaar geleden, het spoorwegtraject Gent-Aalter-Brugge in gebruik werd genomen, leek het mij vanzelfsprekend om die opening van het nieuwe stationsgebouw te laten samengaan met een feestelijke herdenking van 150-jaar spoorwegen te Aalter. Daarvoor werden twee initiatieven genomen, namelijk de uitgave van een speciaal nummer van het “Land van de Woestijne’’ en het inrichten van een tentoonstelling.

In de tentoonstelling zal, door middel van 32 panelen, een beeld gegeven worden van het ontstaan van de spoorweg in België, de aanleg van de lijn Gent-Aalter-Brugge, de evolutie van de stations van Bellem, Aalter en Sint-Maria-Aalter, een overzicht van de grote werken te Aalter in de periode 1982-1988, de bouw van het nieuwe stationsgebouw en ten slotte volgen enkele panelen over het rollend materieel van de NMBS.

Specificaties

ISBNgeen
TaalNederlands
Aantal pagina's219
UitgeverijHeemkundige kring "Arthur Verhoustraete"
Publicatiedatum1988

Onderwerpen

Aalter spoorwegen transport
  • Zoek een boek

Klanten vertellen

"Veel dank voor de correcte verzending, Leen. Deze middag werd het pakket door mij in ontvangst genomen. De exemplaren zijn prachtig!"
Elise H. uit Brugge, België (28/11/2015)

"Mijn laatste bestelling heb ik vorige week in prima staat ontvangen, waarvoor mijn hartelijke dank."
Henk M. uit Hedel, Nederland (28/1/2016)

"Bedankt voor de levering die ik vandaag ontving, zoals steeds prima materiaal voor de beste prijs."
Philippe D. uit Heusden, België (26/4/2018)

Maak een afspraak met De Kaft