Nieuwe geschiedenis van de fotografie in Nederland

Dutch Eyes

Meerdere auteurs

Nieuwe geschiedenis van de fotografie in Nederland - Meerdere  auteurs
Nieuwe geschiedenis van de fotografie in Nederland achterflap
  • Bindwijze: Hardcover met stofomslag
  • Conditie: tweedehands, als nieuw
€35,00
Slechts 1 exemplaar op voorraad
Dagelijkse verzending
Verzendkost België: € 5
Verzendkost Nederland: € 7
Andere landen op aanvraag - Please enquire for other destinations
Ophalen in Gent

Specificaties

ISBN9789040083372
TaalNederlands
Aantal pagina's576
UitgeverijWaanders
Publicatiedatum2007

Onderwerpen

fotogeschiedenis

Flaptekst

Kijken Nederlandse ogen anders? Bestaat er zoiets als een specifiek Nederlandse fotografie? Wat is net karakter van de rijke fotografische tradities die Nederland kent en van het nationale fotografieklimaat? Deze vragen zijn des te urgenter nu de Nederlandse fotografie internationaal volop in de belangstelling staat. De geschiedenis van de fotografie in Nederland is tot nog toe slechts ten dele geschreven.

Nieuwe geschiedenis van de fotografie in Nederland, Dutch Eyes geeft een rijk beeld van ontwikkelingen, gebeurtenissen en sleutelfiguren in de Nederlandse fotografie van 1839 tot op heden, gerelateerd aan de maatschappelijke, economische, sociale, technologische en culturele context van de betreffende periode. Het boek is opgezet rond een tiental thema’s waaronder fotografie en de stad, engagement, koloniale fotografie en de blik op ‘de ander’, het landschap, het fotoboek als samenwerkingsproject en de relatie tussen fotografie en kunst. Terwijl deze thema’s zich deels op een bepaalde periode toespitsen, bieden ze tegelijkertijd aanknopingspunten om sporen van ontwikkelingen in het verleden te traceren of hedendaagse ontwikkelingen te duiden. Het boek volgt dus geen strikt chronologische lijn en belicht onderwerpen vooral in hun onderlinge samenhang. De hoofdstukken zijn verrijkt met kaderteksten over beeldbepalende fotografen, tentoonstellingen, opvallende technieken, fotojournalistiek, fototijdschriften en uitgeverijen.

Het boek bevat meer dan zeshonderd prachtige foto’s van ruim tweehonderd fotografen. Uit de belangrijkste Nederlandse fotocollecties, waaronder het Nederlands Fotomuseum, het Stedelijk Museum Amsterdam, het Rijksmuseum, het Prentenkabinet van de Universiteitsbibliotheek Leiden en het Stadsarchief Amsterdam, is het beste gekozen. Deze uitgave is een onuitputtelijke bron voor iedereen die geïnteresseerd is in fotografie en beeldcultuur.