Niemand die mij vergezelt

Nadine Gordimer

Niemand die mij vergezelt - Nadine Gordimer
Niemand die mij vergezelt achterflap
  • Bindwijze: Paperback
  • Conditie: tweedehands, matige gebruikssporen,
€5,75 €2,88
Slechts 1 exemplaar op voorraad
Dagelijkse verzending
Verzendkost België: € 5
Verzendkost Nederland: € 7
Andere landen op aanvraag - Please enquire for other destinations
Ophalen in Gent

Specificaties

ISBN9789035114098
TaalNederlands
Originele titelNone to accompany me
Afmetingen272 mm
UitgeverijPrometheus, Uitgeverij
Publicatiedatum01-09-1994

Onderwerpen

zuid-afrikaanse schrijfsters zuid-afrika apartheid sociale roman

Flaptekst

Jaren achtereen werd de zwarte bevolking van Zuid-Afrika uit haar huizen verjaagd en weggestopt in townschips. Jarenlang streed Vera Stark, werkzaam bij de Stichting Rechtshulp, hiertegen. Na de vrijlating van Nelson Mandela verwacht zij dat het werk van de stichting door de politieke ontwikkelingen zal worden ingehaald en zij haar baan zal verliezen. Maar de zwarte bevolking keert terug om het eigen land weer op te eisen, en Vera’s hulp is opnieuw nodig, nu bij het indienen van verzoekschriften en schadeclaims.
Terwijl Vera strijdt voor rechtvaardigheid, laten de dramatische gebeurtenissen om haar heen hun sporen na in haar persoonlijk leven. Ze raakt gewond bij een overval en verliest een collega. Haar vrienden Sibongile en Didymus Maqoma keren welliswaar terug uit ballingschap, maar Didymus’ rol binnen het ANC is uitgespeeld. Als tenslotte problemen met de kinderen Vera en haar man Bennet uiteendrijven zal zij alleen verder moeten.

Niemand die mij vergezelt is Nadine Gordimers eerste boek nadat haar in 1991 de Nobelprijs voor Literatuur werd toegekend. Ook in dit boek houdt Gordimer gelijke tred met de ontwikkelingen in Zuid-Afrika. Tegen een achtergrond van toenemend geweld tussen zwart en blank en tussen de zwarte volken onderling, schets zij een bevolking die angstig op zoek is naar nieuwe sociale omgangsvormen.

Wat zegt de pers?

‘Een van de grootste verdiensten van Nadine Gordimer is dat ze ons iets onthult van die strijd tussen engagement en literatuur door aan te tonen, op iedere bladzij, dat de twee niet zonder elkaar kunnen.’ - Vrij Nederland

‘In Gordimers romans fungeert het leven in de Zuid-Afrikaanse samenleving met zijn moeilijke dilemma’s als een vuurproef voor persoonlijke integriteit, waar maar weinige van haar personages zonder kleerscheuren uit te voorschijn komen.’ - NCR Handelsblad