DE KAFT VERHUIST OP 13/2 NAAR NEDERKOUTER 8 TE GENT
TOT 30/1 EXTRA KORTINGEN IN DE WINKEL IN DE HUIDIGE WINKEL


Nestorianen

De ondergang van een christenvolk

Albert Stol

Nestorianen - Albert Stol
Nestorianen achterflap
Dit boek is niet meer op voorraad

Flaptekst

Dit boek gaat over het oudste, maar waarschijnlijk minst bekende christenvolk dat er op de wereld bestaat: de Nestorianen.
Een godsdienstige minderheid, voornamelijk geconcentreerd in Syrië en Irak, die vrijwel sedert het begin van onze jaartelling zware vervolgingen heeft moeten verduren en nu met totale ondergang bedreigd wordt.
Het is vrij zeldzaam dat een journalist zich bezighoudt met een onderwerp uit de kerkgeschiedenis. Albert Stol heeft het in dit boek gedaan. De bijzondere reden daarvoor is dat het merkwaardige verleden van deze vrijwel vergeten groep zich ongewijzigd manifesteert in het heden. Dat de Nestorianen hun cultuur tot op de huidige dag goed geconserveerd hebben, betekent niet dat zij door de eeuwen heen een kalm en ongemoeid bestaan hadden. Integendeel, de dynamiek van deze geloofsgemeenschap was zó sterk, dat zij terecht de kwalificatie „‘s werelds grootste zendingskerk” verdient.
Hoewel vrijwel alles wat Stol hier beschrijft onbekende stof is voor de geïnteresseerde Midden-Oosten-liefhebber, is zijn verhaal tóch bekend. Het is namelijk altijd weer dezelfde, treurige geschiedenis. Een minderheidsgroep met een groots verleden wordt in het imperialistische tijdvak uitgespeeld door de grote mogendheden. De geschiedenis van de Nestorianen is dezelfde als die van de Palestijnen, de Koerden, de Armeniërs, de Joden, de Eritreeërs, enz.
Of. om het iets nauwkeuriger te stellen, de geschiedenis loopt uit op steeds weer hetzelfde drama. Als deze volken niet meer in het straatje van de grote machtspolitiek passen, worden zij losgelaten en opgeofferd aan de plaatselijke machtspolitiek.
De westerse nieuwsmedia zijn mede schuldig aan het doodzwijgen van deze tragiek. Wat geen duidelijke binding heeft aan de grote politiek, is blijkbaar onverkoopbaar nieuws.
Dat Albert Stol met dit boek op een journalistieke manier die ban van de nieuwsmedia wist te doorbreken, is een dubbele verdienste van de schrijver, die zich toch al veel moeite en vooral zoekwerk heeft getroost om dit vrijwel onbekende, maar daarom niet minder aangrijpende relaas van de geschiedenis der Nestorianen over het voetlicht te brengen.

Specificaties

ISBN9789061352525
TaalNederlands
Aantal pagina's160
UitgeverijT. Wever b.v. -Franeker
Publicatiedatum1977

Onderwerpen

godsdienstgeschiedenis midden-oosten nestorianen verdrukking minderheden christendom
  • Zoek een boek

Klanten vertellen

"Vandaag het boek ontvangen, dank daarvoor. Het is voor mij speciaal omdat Ingnace Vervaet mijn schoonvader was en nu mijn dochter, zijn kleinkind, door het lezen van het boek een beter beeld kan krijgen van opa want daar weet zij helaas niet veel meer van te herinneren."
Marijke E. uit Den Haag, Nederland (19/4/2017)

"Beide boeken werden vandaag geleverd. Prima staat. Zeer snelle service waarvoor mijn dank en waardering."
Marc H. uit Mechelen, België (30/8/2016)

"Bedankt voor de vlotte, verzorgde levering van de bestelde boeken en de fijne, persoonlijke noot op de bladwijzer."
Cathérine P uit Sint-Truiden, België (1/5/2017)

Maak een afspraak met De Kaft