Naslagwerk over de Vlaamse film

'Het Leentje'

Meerdere auteurs

Naslagwerk over de Vlaamse film - Meerdere  auteurs
Naslagwerk over de Vlaamse film achterflap
Dit boek is niet meer op voorraad

Specificaties

ISBN9789071778018
TaalNederlands
Aantal pagina's795
UitgeverijC.I.A.M.
Publicatiedatum1986

Onderwerpen

film encyclopedie vlaanderen

Flaptekst

Vlaanderen kent geen echte filmtraditie. Dat is een vaststelling. De beperktheid van het Nederlandse taalgebied is daaraan zeker niet vreemd. Maar ook van overheidswege is deze “zevende kunst” in het verleden te vaak en te zeer als een marginaal gebeuren binnen de brede culturele waaier bekeken.

Toch werd ook in Vlaanderen gefilmd. De omvang van dit naslagwerk, dat op encyclopedische wijze het verhaal brengt van de Vlaamse filmgeschiedenis is daarvan een bewijs.

Te veel Vlaamse films zijn in de loop der jaren verloren gegaan. Dit boek zal alvast de aandacht vestigen op hetgeen er hier voorheen op filmisch vlak gerealiseerd werd. Dat is een uitstekende waarborg om in de toekomst minder kwistig om te gaan met dit aspect van ons cultureel patrimonium.

Anderzijds zal de uitgave van dit naslagwerk nieuwe belangstelling wekken voor de Vlaamse film. Vooral bij “insiders” natuurlijk. Maar hopelijk toch ook bij een breder publiek. Beiden kunnen in dit boek wellicht een aantal ervaringen ontdekken, die dienstig kunnen zijn voor de toekomst. Want met de Vlaamse film gaat het de goede kant op. Niet alleen bruist het hier van heel wat “gevestigd” maar ook van ontluikend talent.

Dat talent van auteurs, scenaristen, cameramensen en producenten in de mogelijkheid stellen om volledig te ontbolsteren, is de taak van de overheid. Door die overheid worden momenteel een aantal maatregelen uitgewerkt die zonder twijfel de eigen Vlaamse filmproductie zullen stimuleren. Maatregelen die vooral heel wat meer financiële armslag beogen. Maatregelen dus die voorwaarden zullen creëren voor een Vlaamse filmtoekomst.