Klaas Koopmans

Gestichtstekeningen - De kracht van kwetsbaarheid

Hans Smelik

Klaas Koopmans - Hans Smelik
  • Bindwijze: Hardcover
  • Conditie: ongelezen, nieuwstaat
€20,00
Slechts 1 exemplaar op voorraad
Dagelijkse verzending
Verzendkost België: € 5
Verzendkost Nederland: € 7
Andere landen op aanvraag - Please enquire for other destinations
Ophalen in Gent

Specificaties

ISBN9789090236384
TaalNederlands, Engels
Aantal pagina's103
UitgeverijStichting Klaas Koopmans
Publicatiedatum2008

Onderwerpen

portretten tekeningen monografie psychiatrie

Flaptekst

De Stichting Klaas Koopmans werd vijftien jaar geleden door Klaas Koopmans, zijn jongste dochter Anje Wester-Koopmans en ondergetekende in het leven geroepen. Het was de nadrukkelijke wens van Klaas dat de collectie tekeningen die hij tijdens zijn opnamen in de psychiatrische inrichtingen in Zuidlaren en Franeker had gemaakt, na zijn overlijden niet verspreid zou raken of te eniger tijd verworden zou tot handelswaar. Deze portretten, die als de Gestichtstekeningen van Klaas Koopmans door het leven gaan, hadden hem telkens de weg naar de genezing gewezen. Ze vormden een herinnering aan zijn eigen opnamen en aan het vele leed dat hij in die instituten had aanschouwd. Hij beoogde met het schenken van zijn Gestichtstekeningen aan de stichting zoveel mogelijk mensen kennis te laten nemen van deze spontane en aangrijpende beelden. Om een wereld te ontsluiten en begrip op te wekken voor mensen van wier bestaan we weten, maar voor wie we het liefst de ogen sluiten.

De groeiende belangstelling voor de zwakkeren in onze samenleving en de toepassing van therapieën waarbij de creativiteit van psychiatrische patiënten wordt geactiveerd, heeft geleid tot een stroom van interessante (kunst)uitingen. Jaarlijks trekken vele bezoekers naar de in die ‘kunst’ gespecialiseerde galeries en naar musea als het Dolhuys in Haarlem, het Musée de l’Art Brut in Lausanne en het Museum Dr. Guislain in Gent. Het bestuur van de Stichting is dan ook bijzonder verheugd te kunnen aankondigen dat in de lente van volgend jaar een selectie van de Gestichtstekeningen zal worden opgenomen in de collectie van het Gentse Museum Dr. Guislain. Dit betekent, dat de Gestichtstekeningen, behalve in Museum Smallingerland in Drachten en Museum Belvédère in Oranjewoud, voortaan ook in een buitenlands museum te zien zullen zijn.

Waarom was een nieuwe uitgave over de Gestichtstekeningen noodzakelijk? In 1980 verscheen al een publicatie met uitstekende teksten van Peter Karstkarel, die in 1995 nog eens werd herdrukt. Bij die beslissing speelden twee belangrijke factoren een rol. Allereerst bleek dat die uitgave bijna is uitverkocht. Maar belangrijker is het feit dat de briefwisseling tussen Klaas en zijn vrouw Hinke en anderen werd teruggevonden in de bedstee op zijn atelier in Garijp. Die brieven brachten een nieuw, niet eerder belicht aspect van dit fascinerende kunstenaarschap naar voren: de persoonlijke beleving van de echtelieden in de moeilijke tijden dat Klaas was opgenomen. Het eerste deel van het boek is geschreven door Susan van den Berg en ondergetekende. Het is een bewerking van een artikel dat eerder verscheen in het blad de Moanne (januari 2008), waaraan ik mijn teksten rond en citaten uit de ontroerende briefwisseling van Klaas en Hinke Koopmans heb toegevoegd. Het tweede deel is geschreven door psycholoog Ronald Boonstra en geeft een overzicht van de geschiedenis van de psychiatrie in Nederland door de jaren heen en de gang van zaken in de inrichtingen van Zuidlaren en Franeker in de jaren vijftig en zestig, tegen de achtergronden van Klaas’ ziektebeeld, de manische depressiviteit. Het bestuur hoopt dat de Gestichtstekeningen daardoor niet alleen het kunstminnende publiek zullen bereiken, maar ook hen, die zich voor de psychiatrie interesseren.