Jood zijn is een avontuur

André Gantman

Jood zijn is een avontuur - André Gantman
Jood zijn is een avontuur achterflap
Goodreads waardering - 3 beoordelingen
3.67
Dit boek is niet meer op voorraad

Specificaties

ISBN9789028949171
TaalNederlands
Aantal pagina's160
UitgeverijPelckmans
Publicatiedatum2008

Onderwerpen

joden België memoires

Flaptekst

‘Ik had niet mogen geboren worded. André Gantman, Vlaming, Jood, vrijzinnig, liberaal en zionist, was er misschien nooit geweest. Tenminste, als het nationaalsocialisme was geslaagd in zijn Endlosung: de totale vernietiging van het Jodendom in Europa. De geschiedenis heeft er anders over beslist.

Dat besef, dat door een politiek totalitair regime hij er evengoed niét had kunnen zijn, tekent André Gantman: zijn leven, zijn identiteit, zijn politieke inzet.

In Jood zijn is een avontuur brengt Gantman - gedetailleerd én geëmotioneerd - zijn verhaal als Jood in Antwerpen, in Vlaanderen, in de wereld. Als zoon van een Joods koppel, dat een bijzondere geschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog kende, als student aan de VUB, als voorzitter van de Joodse Organisatie B’nai Brith en van de Belgische afdeling van de Anti Defamation League, als medewerker van het tijdschrift In naam van de vrijheid, als advocaat van Joodse slachtoffers van een moslimaanslag in Antwerpen (1980), als VLD-schepen in Antwerpen in confrontatie met het Vlaams Blok, als Jood in contact met Simon Wiesenthal en Yitzchak Rabin ...

Waar tot in de jaren 1970 politiek Vlaanderen zich achter Israël schaarde, is de publieke opinie ondertussen radicaal gekeerd. Palestina is goed’, Israël ‘slecht’. In een laatste hoofdstuk onderzoekt Gantman het waarom van die aardverschuiving. Om tot de vaststelling te komen dat er een neoantisemitisch spook is opgedoken, dat de Holocaust dreigt te banaliseren omwille van de toestand in het Midden-Oosten.