Jezuïeten in Kongo met zwaard en kruis

A.M. Delathuy

Jezuïeten in Kongo met zwaard en kruis - A.M. Delathuy
Jezuïeten in Kongo met zwaard en kruis achterflap
  • Bindwijze: Paperback met stofomslag
  • Conditie: tweedehands, scheurtje in stofomslag, boek zelf in uitstekende staat
€18,00
Slechts 1 exemplaar op voorraad
Dagelijkse verzending
Verzendkost België: € 5
Verzendkost Nederland: € 7
Andere landen op aanvraag - Please enquire for other destinations
Ophalen in Gent

Specificaties

ISBN9789064455445
TaalNederlands
Aantal pagina's141
UitgeverijEpo
Publicatiedatum1986

Onderwerpen

kolonialisme jezuïeten congo evangelisatie

Flaptekst

De uitdrukking ‘met zwaard en kruis’ is niet ingegeven door hang naar sensatie. De jezuïeten formuleerden die uitdrukking zelf, toen ze tachtig jaren geleden verkondigden dat zij Kongo wilden beschaven met het zwaard en met het kruis, door de staat en door de kerk.
Hun evangelisatie was een evangelisatie met dwang, het soort trouwens dat in de loop van de geschiedenis de beste vruchten voor de geloofsverspreiding heeft afgeworpen, en dat goed paste in de voormalige denkwereld van de jezuïeten, die zich de stoottroepen van Sint-Ignatius, de soldaten van Christus noemden. Dit boek leert ons waaruit die dwang in Kongo bestond: ketting en zweep gehanteerd door een militie van catechisten, gijzelingen, deportaties, strafexpedities. Leopold II liet de jezuïeten begaan omdat hij hun steun, zoals die van alle katholieke missies, nodig had om tegen de campagne van E.D. Morel stand te houden.
Maar de beschaving met het zwaard en met het kruis faalde in Kongo. Dit boek is het verhaal van die faling. Het is ook het verhaal van een godsdienstig fanatisme dat aan een massa Kongolese kinderen het leven kostte. Voor dit aspect van hun oeuvre hadden de jezuïeten totaal geen oog. Integendeel zij voelden zich voldaan bij de gedachte dat zij die massa, door het doopsel in articulo mortis, aan de klauwen van de duivel ontrukten en voor eeuwig gelukkig maakten. Het was een godsdienstig fanatisme dat niet moest onderdoen voor dit van ayatolla Khomeiny. Uit dit boek komen de ambtenaren van de Kongostaat (met uitzondering van gouverneur-generaal Wahis, het blinde instrument van Leopold II) er niet zo gehavend uit als uit het vorige boek van de auteur “E.D. Morel tegéti Leopold II en de Kongostaat” (EPO, 1985). Gewoon het feit dat die ambtenaren dikwijls de methode van de jezuïeten afwezen, doet hen sympatiek overkomen. Overigens toont de eerste Belgische minister van Koloniën, de katholiek Jules Renkin, zich een slagvaardig politicus. Daarnaast blijft de patron van de socialisten, Emile Vandervelde, de grote figuur die hij reeds in het vorige boek van de auteur was.