Jan Steen

Schilder en verteller

Perry Chapman

Jan Steen - Perry Chapman
Dit boek is niet meer op voorraad

Specificaties

ISBN9789040098017
TaalNederlands
Aantal pagina's272
UitgeverijRijksmuseum Amsterdam
Publicatiedatum1996

Onderwerpen

gouden eeuw schilderkunst monografie catalogus tentoonstelling

Flaptekst

Jan Steen, een van de meest populaire schilders uit de Nederlandse Gouden Eeuw, staat bekend om zijn ironische en humorvolle kijk op de wereld. Hij wordt het meest gewaardeerd om zijn komische uitbeeldingen van verlopen huishoudens, kwakzalvers die minzieke meisjes onderzoeken, luidruchtige gezelschappen in de openlucht en kroegtaferelen. Steen vervaardigde echter ook genrestukken met een serieuze kant, enkele hoogst originele portretten, en bijzonder interessante historiestukken die in stijl en sfeer wijd uiteenlopen, van het stille en intieme tot aan het grote en melodramatische.
De zorgvuldige selectie van de schilderijen in deze tentoonstelling toont Jan Steen als kunstenaar op z’n best. Het biedt een panorama van de uitgebreide mogelijkheden van de meester en geeft een overzicht van zijn carrière: van zijn vroege in Den Haag vervaardigde werken tot aan die uit zijn laatste periode in Leiden. De schilderijen in de tentoonstelling dragen daarnaast het stempel van Steens genie als verhalenverteller. Als geen ander wist Steen door middel van expressie, gebaren, gelaatsuitdrukkingen en kostumering leven aan zijn figuren te geven.
De presentatie en de bijhorende catalogus zijn het resultaat van een jarenlange nauwe samenwerking tussen de National Gallery of Art en het Rijksmuseum. Het idee voor de tentoonstelling is afkomstig van Mw. H. Perry Chapman, associate professor aan de Universiteit van Delaware, en de gastconservator voor de tentoonstelling in Washington. Wouter Th. Kloek, hoofd van de afdeling Schilderijen van het Rijksmuseum, en Arthur K. Wheelock jr., curator of northern baroque painting van de National Gallery of Art, waren namens de beide instellingen voor het projekt verantwoordelijk. Alle drie hebben nauw samen-gewerkt met Guido M.C. Jansen, conservator schilderijen van het Rijksmuseum en de wetenschappelijke redacteur van de catalogus.
De catalogus begint met een zestal belangwekkende essays. Perry Chapman schrijft over het samengaan van Steens leven en kunst, terwijl Marten Jan Bok de vele documenten over het leven van de kunstenaar aan een nieuw onderzoek heeft onderworpen. Eddy de Jongh behandelt de problemen aangaande de interpretatie van Steens schilderijen en Mariët Westermann onderzoekt de relatie tussen het werk van Steenende volkscultuur. Lyckle de Vries traceert de evolutie van Steens carrière en de stilistische relatie tussen zijn schilderijen en die van zijn tijdgenoten.
Ten slotte geeft Martin Bijl een aanzet om de vele nieuwe technische gegevens die de bestudering van een aantal van Steens schilderijen hebben opgeleverd aan een groot publiek te presenteren.