Jakhalzen van het Derde Rijk

Ondergang van de colalbo's 1944 - 1945

Martin Ros

Jakhalzen van het Derde Rijk - Martin Ros
Jakhalzen van het Derde Rijk achterflap
Goodreads waardering - 0 beoordelingen
0.00
  • Bindwijze: Paperback
  • Conditie: tweedehands, als nieuw
€10,00
Slechts 1 exemplaar op voorraad
Dagelijkse verzending
Verzendkost België: € 6
Verzendkost Nederland: € 8
Andere landen op aanvraag - Please enquire for other destinations
Ophalen in Gent

Specificaties

ISBN9789029536219
TaalNederlands
Aantal pagina's318
Afmetingen215 x 135 x 30 mm
UitgeverijDe Arbeiderspers
Publicatiedatum1995

Flaptekst

Op 30 april 1945 maakte Adolf Hitler, verscholen in zijn bunker onder de Rijkskanselarij in Berlijn, met een pistoolschot een einde aan zijn leven. Alles was mislukt: na twaalf jaar was er van het eens zo glorieuze Duizendjarige Rijk niet veel meer over dan een rokende ruïne.
Niet alleen in Duitsland zelf hadden velen achter het hakenkruis aan gelopen. Het Derde Rijk kende ook vele aanhangers buiten zijn grenzen, in landen die door de nazi’s waren bezet of met hen collaboreerden. Ook deze collabo’s - meestal profiteurs en perfide antisemieten, soms idealisten die heilig in volledig vals gebleken idealen hadden geloofd - werden in de maalstroom van de nederlaag meegesleurd.

Over de tragische lotgevallen van deze collabo’s die soms de bittere lachspiegel vormden van Hitlers Verenigd Europa, bestond nog geen samenvattende studie. Martin Ros, bekend van Bloednacht Mayerling en Vuurnacht Haïti, heeft dit boek nu geschreven, op zijn bekende gedreven manier, in die onnavolgbare mengeling van menselijk drama en bizarre anekdotes die hem tot de meester van dit genre heeft gemaakt.
Een bont gezelschap passeert de revue. Franse en andere collabo’s die in de laatste dagen van de oorlog in de straten van Berlijn strijden tegen de Russen, als laatste verdedigers van de Rijksdag, zelfs na Hitlers dood. Brits-Indiërs die aan de zijde van de Duitsers vechten tegen de Franse maquis voor hun Vrije India. Hongaarse Pijlkruisers die in Boedapest de laatste holocaust voltrekken. De Franse arts Petiot, die er in Parijs een eigen satanisch crematorium op na houdt. De grote schrijvers die collaboreerden tot de dood erop volgde - zoals Robert Brasillach - of die hun levensavond tot een nachtmerrie zagen worden - zoals Knut Hamsun en Ezra Pound. Mussolini en zijn maîtresse op hun laatste vertwijfelde vlucht.
Een beklemmend boek, een fascinerend boek.