In den beginne was er het water

Nieuwste inzichten in de evolutie van de mens

Marc Verhaegen

In den beginne was er het water - Marc Verhaegen
In den beginne was er het water achterflap
Goodreads waardering - 0 beoordelingen
0.00
Dit boek is niet meer op voorraad

Specificaties

ISBN9789052403724
TaalNederlands
Aantal pagina's220
Afmetingen240 x 160 x 30 mm
UitgeverijHadewijch
Publicatiedatum01-04-1997

Onderwerpen

Wateraaptheorie biologie evolutietheorie

Flaptekst

Waarom is de mens naakt? Waarom hebben we een onderhuidse vetlaag? Waarom zweten we veel meer dan andere zoogdieren? Hoe komt het dat de mens spataderen en rugklachten heeft? Waarom ligt de vrouw bij het vrijen meestal op haar rug, een ongemakkelijke en zelfs gevaarlijke paarhouding die uniek is in de natuur? Waarom zijn onze hersenen zo groot geworden en hebben we de taal uitgevonden?

Marc Verhaegen heeft hiervoor één verklaring: de mens stamt niet af van de aap, maar van de ‘Wateraap’. Verhaegen stemt grotendeels in met de gangbare evolutieleer, op één punt na: de savannetheorie. Die stelt dat de voorloper van de mens zich van de bosapen losmaakte, naar de Afrikaanse savanne trok en daar rechtop begon te lopen om beter op wild te kunnen jagen. Marc Verhaegen toont overtuigend aan dat de voorouders van de mens niet in een warm en droog, maar in een warm en vochtig milieu leefden.

De Wateraaptheorie mag revolutionair lijken, ze werd al in de jaren ‘20 verkondigd door artsen als G.L. Sera en Max Westenhöfer. In 1960 ontwikkelde Sir Alister Hardy zijn Aquatic Ape Theory. Desmond Morris besteedde er aandacht aan in De naakte aap en in de Aangeklede aap. En de Amerikaanse auteur Elaine Morgan verdedigt dezelfde stelling in Sporen van de evolutie. In dat boek maakt ze expliciet gebruik van de inzichten van Marc Verhaegen.

Het prede publiek kent de Wateraaptheorie van moeders die onder water willen bevallen. Met dit boek maakt Marc Verhaegen zijn inzichten eindelijk toegankelijk voor de geïnteresseerde leek.

Wat zegt de pers?

​‘De gedachten van Marc Verhaegen zijn origineel, vindingrijk en bewustzijnsprovocerend; ze zijn in alle opzichten gebaseerd op nauwkeurige redeneringen en uitgebreide onderzoekingen en vormen een waardevolle bijdrage tot het lopende debat over de menselijke oorsprong.’ - Elaine Morgan