Het verhaal van het Vlaams

De geschiedenis van het Nederlands in de Zuidelijke Nederlanden

Roland Willemyns

Het verhaal van het Vlaams - Roland Willemyns
Het verhaal van het Vlaams achterflap
Goodreads waardering - 1 beoordeling
3.75
Dit boek is niet meer op voorraad

Specificaties

ISBN9789071206436
TaalNederlands
Aantal pagina's399
UitgeverijStandaard uitgeverij
Publicatiedatum2003

Onderwerpen

dialect Nederlands

Flaptekst

Het verhaal van het Vlaams vertelt de fascinerende ontwikkeling van het Nederlands in de Zuidelijke Nederlanden van de vroegste teksten tot in onze tijd. Het beschrijft het historische, politieke, sociaal-economische en culturele raamwerk van die ontwikkeling. Eerdere taalgeschiedenissen belichtten vooral de ontwikkeling van het Nederlands in het Noorden. Dit boek legt resoluut de nadruk op het Zuiden.

Welke invloed hadden de Bourgondiërs en de Spaanse, Oostenrijkse en Franse overheersers op het Nederlands in de Zuidelijke Nederlanden? Waarom mislukte de taalpolitiek van koning Willem I tijdens het Verenigd Koninkrijk? Waardoor werd indertijd het Frans de enige officiële taal van het jonge koninkrijk België? Wat betekende de Vlaamse Beweging voor het Nederlands in België? Hoe staat de Vlaming tegenover de Nederlandse taalnorm en hoe zit het met het huidige Verkavelingsvlaams? In Het verhaal van het Vlaams kunt u daar voor het eerst alles over lezen. Het boek is geïllustreerd met tekstfragmenten, kaarten, portretten en andere foto’s.

Het verhaal van het Vlaa msis een unieke taalgeschiedenis van het Nederlands in België, geschreven voor liefhebbers van taal en geschiedenis in het algemeen, en van Nederlands en Vlaams in het bijzonder.

Roland Willemyns is hoogleraar Nederlandse taalkunde aan de Vrije Universiteit Brussel. Van zijn hand verschenen tientallen publicaties over taal. Met Jan W. de Vries en Peter Burger schreef hij eerder Het verhaal van een taal, tien eeuwen Nederlands.

Wim Daniels is schrijver en taalkundige. Hij geeft taaladviezen en taaltrainingen. Hij schreef meer dan 40 boeken, waaronder de Gids voor de eindredacteur, het Van Dale junior Spreekwoordenboek en Schrijven voor kinderen.