Het hedendaagse glasraam

"Als een lied van licht"

Albert Moxhet

Het hedendaagse glasraam - Albert Moxhet
Het hedendaagse glasraam achterflap
Dit boek is niet meer op voorraad

Specificaties

ISBN9782804605773
TaalNederlands
Aantal pagina's221
UitgeverijLa Renaissance du Livre
Publicatiedatum10-10-2001

Onderwerpen

glaskunst branschilderkunst glasramen

Flaptekst

Het glasraam kent een bewogen geschiedenis en is onafscheidelijk verbonden met het geestelijke elan dat de Middeleeuwen deed uitstijgen boven de ontelbare politieke en gewapende conflicten die al te vaak hun stempel zetten op deze tijd. Periodes van creatieve schepping volgen op stille tijden waarbij men enkel heil ziet in de reproductie.
Tijdens de 20ste eeuw flakkert deze kunst van het licht opnieuw op. Vermaarde kunstenaars schenken aandacht aan de glaskunst die in eerste instantie een transpositie is van hun figuratief werk. Velen onder hen ontwikkelen daarna een eigen taal in de de brandschilderkunst. Na de Tweede Wereldoorlog heeft de reconstructie van de ontelbare beschadigde vensters waarschijnlijk een uniek kans gegeven aan tal van schilders - die toen voor het merendeel aan het begin van hun carrière stonden - om zowel in Franse kerken als buiten de landsgrenzen een resoluut moderne opvatting van het glasraam te delen. De in de Romaanse, gotische of hedendaagse architectuur goed opgenomen werken van Rouault, Léger, Manessier, Zack, Chagall, Braque, Matisse, Ubac, Bertholle, Bazaine, Le Moal, Gigon, Elvire Jan, en vele anderen zorgden voor een doorbraak van de abstractie in de religieuze kunst.

In een proefschrift voorgedragen in de Sorbonne boog Jean-Marie Geron zich in detail over deze evolutie die meteen ook een revolutie inhield. Zelf beeldhouwer en glaskunstenaar, belicht hij zijn vakgebied van binnenuit, waarbij hij zich tot het grote publiek richt dat nog te weinig vertrouwd is met de brandschilderkunst, ook al maken zowel bescheiden als grootse glasramen deel uit van het bekende landschap. Als levende kunst zal deze religieuze kunst tijdens de 20ste eeuw zo’n stralende schoonheid tot uiting brengen dat men haast gelooft een geheim te hebben ontfutseld en nu een veelbelovend begin staat.

In Als een lied van het licht, geschreven en geactualiseerd in samenwerking met de kunstcriticus Albert Moxhet met als vertrekpunt zijn onderzoekswerk voor zijn doctoraatsverhandeling, vertelt Jean-Marie Geron aan een publiek dat openstaat voor elke kunstonderneming, over zijn rijke ervaringen met deze kunstenaars en over de opleving die ze teweegbrachten aan een eeuwenoude kunst in een buitengewoon en kwalitatieve periode. Een kunst die ook in betrekking staat met de civiele hedendaagse bouwkunst door haar net die bezieling mee te geven die reeds het geheim was van de kathedraalbouwers.