Hans Memling

Het volledige oevre

Dirk De Vos

Hans Memling - Dirk De Vos
Hans Memling achterflap
Dit boek is niet meer op voorraad

Specificaties

ISBN9789061533092
TaalNederlands
Aantal pagina's431
Afmetingen260 x 340 mm
UitgeverijMercatorfonds
Publicatiedatum20-01-1994

Onderwerpen

monografie schilderkunst vlaamse primitieven Brugge

Flaptekst

Twee memorabele gebeurtenissen zullen in de herinnering blijven met het Memling-jaar, waarin de Stad Brugge de vijfhonderdste verjaardag van het overlijden van Hans Memling (1494) met bijzondere luister herdenkt. In de zomer van 1994 worden in een opmerkelijke tentoonstelling in het Groeningemuseum meer dan dertig schilderijen bijeengebracht van de beroemde Brugse schilder en evenveel van kunstenaars uit zijn omgeving of van navolgers. Het geheel zal worden aangevuld met voorwerpen en documenten die zijn leven, zijn loopbaan en het milieu waarin hij leefde en werkte oproepen.
Maar in de lente van het Memling-jaar zal ook het voorliggende boekdeel zijn verschenen — een al even uitzonderlijk evenement. De auteur, Dirk De Vos, heeft hierin niet alleen de vruchten van een langdurige en grondige studie verwerkt, maar ook de rijke oogst van zijn verkenningstochten en speurwerk, aangevuurd door zijn enthousiasme voor het zo innemende werk van de meester.
De zeer vlot lezende tekst draagt absoluut geen sporen van de wetenschappelijke rigueur die de auteur aan de dag legde: de stijl is even klaar en puur als die van Memling. Het eerste deel dat aan de catalogus van het volledige ceuvre voorafgaat kreeg de titel “Vijfeeuwen werkelijkheid en fictie”. Het is een relaas uit de eerste hand dat zich ontwikkelt als een roman.
Als wetenschappelijk medewerker bij het Internationaal Centrum voor de Studie van de Vlaamse Primitieven voltooide Dirk De Vos de belangrijke analyse van de typologie van de Madonna met het Kind bij Van der Weyden, die in 1971 in het Jahrbuch der Berliner Museen werd opgenomen. In 1969 al was hij de hoofdorganisator van de gedenkwaardige tentoonstelling Anonieme Vlaamse Primitieven te Brugge.
Naast zijn taak als conservator van het Groeningemuseum wijdt Dirk De Vos zich sindsdien aan de Studie van alle aspeëten van Memlings leven en werk. Dit boek is er de meesterlijke bekroning van, en het neemt dan ook een ereplaats in onder de befaamde en schitterende publikaties van het Mercatorfonds.