DE KAFT VERHUIST OP 13/2 NAAR NEDERKOUTER 8 TE GENT
TOT 30/1 EXTRA KORTINGEN IN DE WINKEL IN DE HUIDIGE WINKEL


Graven met beleid

Gemeentelijk archeologisch onderzoek in Nijmegen 1989-1995

Harry van Enckevort

Graven met beleid - Harry van Enckevort
Graven met beleid achterflap
  • Bindwijze: Paperback
  • Conditie: ongelezen,
€6,00 €4,20
Slechts 1 exemplaar op voorraad
Dagelijkse verzending
Verzendkost België: € 5
Verzendkost Nederland: € 7
Andere landen op aanvraag - Please enquire for other destinations
Ophalen in Gent

Flaptekst

Sedert 1989 zijn archeologen van de Sectie Archeologie van de Gemeente Nijmegen op zoek naar sporen uit het verleden van de stad. Daardoor kan nu voor het eerst een overzicht worden gegeven van prehistorisch Nijmegen, een tot op heden sterk onderbelichte zijde van Nijmegen van voor de komst van de Romeinen. Tijdens het onderzoek zijn ook talrijke overblijfselen van de oudste stad van ons land - Ulpia Noviomagus - aan het licht gebracht. Vooral de opgraving van twee Gallo-Romeinse tempels op het Maasplein die gewijd waren aan de godheden Fortuna en Mercurius, trokken landelijk en internationaal de aandacht. Tot de meest spectaculaire vondsten behoren ongetwijfeld enkele bronzen beeldjes en een zilverenring met inscriptie. Buiten de Romeinse stad werden honderden graven uit de eerste eeuwen van onze jaartelling ontdekt.

Ook aan de overgang van de Romeinse tijd naar de vroege middeleeuwen schenkt Graven met beleid de nodige aandacht. Daarbij staat vooral de bewoning op en rond het Valkhof centraal. Nadat eerst wordt ingegaan op de Merovingische en Karolingische bewoning, komen daarna de latere bewoners van de stad schetsmatig in beeld. Daarbij varieert de invalshoek steeds weer. Zo komen achtereenvolgens de middeleeuwse verdedigingswerken, enkele kloosters op de Hessenberg, Huize Hatert, het oudste nog overeindstaande middeleeuwse pand in Nijmegen, en een scheepswrak in de Waal aan bod. Aan de armste bevolkingsgroepen van het 19de-eeuwse Nijmegen wordt eveneens aandacht besteed.

Tot slot geeft dit boek door middel van korte beschrijvingen en situatietekening een inventarisatie van alle locaties waar tussen 1989 en 1995 archeologisch onderzoek door de Sectie Archeologie van de Gemeente Nijmegen heeft plaatsgevonden.

Graven met beleid biedt een overzicht van het archeologisch onderzoek van de gemeente Nijmegen en de resultaten die daarmee in de periode 1989-1995 behaald zijn. Het boek is rijk geïllustreerd met foto’s en tekeningen en geeft een helder beeld van een aantal duistere momenten in de geschiedenis van Nijmegen.

Specificaties

ISBN9789068251807
TaalNederlands
Afmetingen280 x 220 x 100 mm
UitgeverijSchuyt België
Publicatiedatum14-01-1997

Onderwerpen

nederlandse geschiedenis Nijmegen archeologie
  • Zoek een boek

Klanten vertellen

"Dank je wel voor het heel mooie kaartje bij de boeken !!!!!! En je persoonlijk geschreven bericht. Ik krijg het gevoel een geschenkdoos ontvangen te hebben."
Ann V. uit Oudenaarde, België (5/11/2016)

"Bedankt voor de levering die ik vandaag ontving, zoals steeds prima materiaal voor de beste prijs."
Philippe D. uit Heusden, België (26/4/2018)

"Boeken aangekomen, alles perfect in orde! Dank!"
Philippe D. uit Heusden, België (12/9/2016)

Maak een afspraak met De Kaft