Gouden handel

Wim Wennekes

Gouden handel - Wim Wennekes
Gouden handel achterflap
Goodreads waardering - 4 beoordelingen
3.77
Dit boek is niet meer op voorraad

Specificaties

ISBN9789025409074
TaalNederlands
Aantal pagina's471
Afmetingen220 x 150 x 50 mm
UitgeverijUitgeverij Atlas Contact b.v.
Publicatiedatum04-06-1996

Onderwerpen

zeevaarders gouden eeuw 17de eeuw wereldhandel

Flaptekst

Een onverzadigbare honger naar handel dreef Nederlanders precies vier eeuwen geleden over de wereldzeeën, maar waarom was het koopmansoog begerig gericht op zout, peper, kruidnagelen, nootmuskaat en foelie?In Gouden handel wordt die vraag voor het eerst uitvoerig en op uiterst verrassende wijze beantwoord. Van de A van Aardolie tot de Z van Zwavel geeft Wim Wennekes een zinderend beeld van de eindeloze toepassingsmogelijkheden van allerlei handelsproducten én van degenen die in oost, west, noord en zuid de basis legden voor het mondiale handelsrijk van de lage landen bij de zee.

Hoe kon een onooglijk landje van haringvissers gedurende de Gouden Eeuw uitgroeien tot een economische wereldmacht? Hoe werd de eenvoudige herbergierzoon Jan Huyghen van Linschoten wegbereider voor de eerste Nederlanders overzee? Wat dreef Balthasar de Moucheron, Isaac le Maire en Willem Usselincx, de eerste Nederlandse kooplieden met een wereldwijde blik? Was Jan Pieterszoon Coen slechts de nietsontziende bruut uit de geschiedenisboekjes of ook een getalenteerd manager?

In Gouden handel schets Wim Wennekes aan de hand van reisjournalen en koopmansboeken een microscopisch gedetailleerd en daardoor onthullend beeld van de ongeëvenaarde waren kennis en van het wereldwijde handelsbedrijf van onze voorvaderen, chronologisch en overzichtelijk naar werkgebied geordend.