Gezelle humorist

Johan Van Iseghem

  • Bindwijze: Hardcover
  • Conditie: ongelezen, nieuwstaat
€8,00
Slechts 1 exemplaar op voorraad
Dagelijkse verzending
Verzendkost België: € 6
Verzendkost Nederland: € 8
Andere landen op aanvraag - Please enquire for other destinations
Ophalen in Gent

Specificaties

ISBN9789063063955
TaalNederlands
Aantal pagina's261
Afmetingen226 x 150 x 23 mm
UitgeverijDavidsfonds / Clauwaert
Publicatiedatum1999

Flaptekst

Van op zijn sokkel in de Brugse binnenstad aanschouwt Guido Gezelle met lede ogen de moderne tijd. Ernstig, melancholisch en wat somber. Zo typeert men hem doorgaans. Minder bekend is dat Gezelle ook een geboren humorist was.

Johan van Iseghem ontdekte een speelse Gezelle, die luchtige volgwijsheden een trefzekere poëtische vorm geeft en die zichzelf of de wereld op de korrel neemt. Met kwinkslagen relativeert hij problemen, terwijl hij met feestelijke gelegenheidsgedichten mensen aan het lachen brengt. Zijn observatie van de bruisende natuur verleiden hem meermaals tot virtuoze taalspelletjes.

Gezelle humorist verrast, en onthult een totaal onbekende Gezelle: die van de glimlach en de - soms scherpe - spot. Meteen ook wordt duidelijk dat Gezelle hoegenaamd geen priester-dichter was die zich opsloot in een ivoren toren. Hij leefde tussen de mensen, kende hun kleine kantjes en deelde in hun vreugden.

Johan van Iseghem geeft de lezer de kans om Gezelle opnieuw en vooral anders te lezen. Een niet te versmaden uitnodiging.

Johan van Iseghem (Brugge, 1952) promoveerde met een proefschrift over Gezelle. Hij doceert aan de K.U. Leuven en haar campus Kortrijk.