DE KAFT VERHUIST OP 13/2 NAAR NEDERKOUTER 8 TE GENT
TOT 30/1 EXTRA KORTINGEN IN DE WINKEL IN DE HUIDIGE WINKEL


Geschiedenis van Brabant

van hertogdom tot heden

Raymond van Uytven

Geschiedenis van Brabant - Raymond van Uytven
Geschiedenis van Brabant achterflap
Dit boek is niet meer op voorraad

Flaptekst

Eeuwenlang was het hertogdom Brabant, gelegen in het hart van de Nederlanden, het eerste in rang van de zeventien gewesten. Maar niet alleen dat. Brabant vormde met zijn hoofdsteden Brussel, Leuven, Antwerpen en ‘s-Hertogenbosch ook een brandpunt van bestuur, cultuur en economie. Gebeurtenissen en ontwikkelingen in Brabant hadden daarom vaak ingrijpende gevolgen voor alle Nederlandse gewesten. De Opstand tegen Spanje, die een scheuring teweegbracht tussen Noord en Zuid, deed ook het hertogdom uiteenvallen in uiteindelijk een Belgisch en een Nederlands deel.

De geschiedenis van het hertogdom Brabant en van de gebieden die daaruit voortkwamen, wordt nu voor het eerst beschreven in een samenhangend wetenschappelijk overzicht. Dit boek verhaalt hoe de graven van Leuven de titel hertog van Brabant verwierven en in de eeuwen nadien hun macht en grondgebied uitbreidden. Hoe hertog Jan I, toernooiridder en minnedichter, op het slagveld van Woeringen roem verwierf. Maar ook wordt verteld hoe de stedelingen van Brabant als eersten op het Europese vasteland zekere constitutionele rechten verwierven. Of hoe Antwerpen in verbazingwekkend korte tijd kon uitgroeien van een kleine nederzetting aan de Schelde tot een formidabele handelsmetropool. De leidende rol van Brabant in de politieke en religieuze verwikkelingen van de zestiende eeuw komt uitgebreid aan bod. Maar er is ook ruime aandacht voor de eeuwen daarna, toen het zuiden deel uitmaakte van het Spaanse en vervolgens het Oostenrijkse imperium en het noorden van Brabant als Generaliteitsland onder het gezag kwam van de Republiek der Verenigde Nederlanden. De lijn van de ontwikkelingen in Noord en Zuid wordt tenslotte doorgetrokken tot in onze tijd.

Daarbij wordt aandacht geschonken aan politiek, religie, sociale en economische ontwikkelingen en cultuur. Een keur van gerenommeerde auteurs aan beide zijden van de grens brengt zodoende tweeduizend jaar geschiedenis van Brabant op fascinerende wijze in beeld.

Specificaties

ISBN9789085261018
TaalNederlands
Aantal pagina's720
UitgeverijWaanders
Publicatiedatum2004

  • Zoek een boek

Klanten vertellen

"De eerste boeken die binnenkwamen heb ik besteld bij dekaft.be, hier zijn boeken die tweedehands zijn, maar in principe zo goed als nieuw zijn. Daardoor heb je gewoon nog mooie boeken voor een goedkoop prijsje! [...] Ik heb veel mensen gezien die zo hun twijfels hadden over dekaft.be of welke andere tweedehands boekenwinkel ook, ik wil de twijfels rondom dekaft.be uit de wereld helpen. Wat ik binnenkreeg waren gewoon splinternieuwe boeken, ze worden dus wel zorgvuldig uitgezocht. Nog een leuk puntje was dat ik er boekenleggers bij kreeg[...]. Ik raad jullie aan om snel eens een kijkje te nemen op www.dekaft.be!"
Henriet v. W. uit Buitenpost, Nederland (29/6/2016)

"Dank je wel voor het heel mooie kaartje bij de boeken !!!!!! En je persoonlijk geschreven bericht. Ik krijg het gevoel een geschenkdoos ontvangen te hebben."
Ann V. uit Oudenaarde, België (5/11/2016)

"Bedankt voor de supersnelle zending van het boek. Wat een service!"
Guy S. uit Berlaar, België (7/8/2016)

Maak een afspraak met De Kaft