Geschiedenis: de amateurfilm

Craig Raine

Geschiedenis: de amateurfilm - Craig Raine
Geschiedenis: de amateurfilm achterflap
  • Bindwijze: Paperback
  • Conditie: ongelezen,
€19,00 €13,30
Slechts 1 exemplaar op voorraad
Dagelijkse verzending
Verzendkost België: € 5
Verzendkost Nederland: € 7
Andere landen op aanvraag - Please enquire for other destinations
Ophalen in Gent

Specificaties

ISBN9789029535427
TaalMeervoudige talen
Originele taalEngels
Originele titelHistory : the home movie
VertalerJan Eijkelboom
Aantal pagina's347
Afmetingen210 x 200 x 30 mm
UitgeverijSingel Uitgevers
Publicatiedatum31-10-1999

Onderwerpen

engelse dichters epos

Flaptekst

​De bekende Engelse dichter Craig Rain werkte tien jaar aan Geschiedenis: de amateurfilm, een ‘roman in versvorm’. Het epos telt zevenentachtig gedichten, ‘filmscènes’, die samen een caleidoscopisch beeld geven van Europa in de periode 1905 tot 1984.
Leidraad hierbij vormt het intieme verhaal van twee families, de vermaarde Russische familie Pasternak en de Engelse familie Raine (Craig Raine is gehuwd met Lisa pasternak; beiden zijn geboren in 1944). De Pasternaks worden eerst door Stalin uit Moskou en vervolgens door Hitler uit München verdreven. Uiteindelijk komen ze terecht in Oxford, bij de familie Raine.

In Geschiedenis: de amateurfilm treden onder anderen op Boris Pasternak, dichter en Nobelprijs-winnende schrijver van Dokter Zjivago, en diens tijdgenoot en zwager Eliot Raine. Raine was een Engelse dokter in Hitler-Duitsland en vervolgens in Londen gedurende de Blitz. Verder passeren Mussoline, Lenin, Haile Selassie, Edward VII en VIII en vele anderen de revue, bij voorkeur in de meest bizarre gedaantes. Een sublieme poëtische soap-opera.

Veraler en dichter Jan Eijkelboom vertaalde eerder een episch dichtwerk: het zesduizend regels tellende Omeros, van Nobelprijs-winnaar Derek Walcott. Met de vertaling van History: The Home Movie ontsluit hij wederom een magistraal dichtwerk voor de Nederlandse lezer.

Wat zegt de pers?

​‘Een zeldzaam origineel werk, vol verrassingen voor oog en oor.’ - The Sunday Times

‘Meeslepend, ontroeren en vermakelijk als een roman, en telgelijk van een lyrische intensiteit die in proza moeilijk o niet te bereiken is. Raine schiet midden in de roos met zijn inventieve metaforen en vergelijkingen. - Sunday Telegraph