Eigen terrein

Een jeugd in Spanje

Juan Goytisolo

Eigen terrein - Juan Goytisolo
Eigen terrein achterflap
Goodreads waardering - 1 beoordeling
3.88
Dit boek is niet meer op voorraad

Specificaties

ISBN9789029021852
TaalNederlands
Originele taalSpaans
Originele titelCoto vedado
Aantal pagina's312
UitgeverijMeulenhoff Boekerij
Publicatiedatum01-01-1999

Onderwerpen

spaanse schrijvers autobiografisch spanje

Flaptekst

Van Juan Goytisolo (Barcelona, 1931), in 1985 bekroond met de Europalia-literatuurprijs, verschenen bij Meulenhoff de romans De identiteit, De wraak van don Julián en de verhalenbundel Om hier te leven. Juan Goytisolo heeft er sinds zijn jeugd van gedroomd zijn geboorteland te verlaten, eerst op grond van jongensdromen over verre streken, later om de benarde burgerlijkheid van zijn milieu te ontvluchten en wegens de politieke situatie en de weerslag daarvan op het culturele leven in het Spanje van generaal Franco. Zijn hart trok naar Parijs, van oudsher het Mekka van de kunstenaar, en de laatste tien jaar naar Marokko, historische tegenhanger van zijn land binnen de Arabische beschaving.

Eigen terrein (1985) laat gedetailleerd, en op een minder cynisch-agressieve manier dan we van de romanschrijver gewend zijn, zien hoe dit verlangen vorm kreeg en werkelijkheid werd. In het boek beschrijft Goytisolo zijn oorlogsjeugd, zijn autodidactische intellectuele ontwikkeling en die van zijn generatie - onvermijdelijk gezien het isolement dat de dictator aan het land had opgelegd -, zijn vriendschappen, de verkenning van de zelfkant van Madrid en Barcelona, de liefde voor zijn vrouw Monique en voor het Andalusische achterland, en tenslotte de bewustwording en beleving van zijn sek-sualiteit - thema en techniek van een unieke roman als De wraak van don Julián. Goytisolo gebruikt hierbij alle creatieve literaire middelen uit de grote roman De identiteit, en geeft het verhaal van zijn leven zo’n coherentie dat Eigen terrein, als het geen autobiografie was, een roman had kunnen zijn.

Wat zegt de pers?

‘Juan Goytisolo is de beste levende Spaanse romanschrijver. [...] In dit boek heeft hij het met een ontwapenende eerlijkheid over zijn meest intieme ervaringen.’ - Times Literary Supplement

‘Een literaire confessie die haars gelijke niet vindt in de hedendaagse Spaanse literatuur.’ - Le Monde