Een wijze ging voorbij

Het leven van Abel J. Herzberg

Arie Kuiper

Een wijze ging voorbij - Arie Kuiper
  • Bindwijze: Linnen band met omslag
  • Conditie: tweedehands, bovenhoek kaft licht beschadigd, voorts als nieuw
€12,50
Slechts 1 exemplaar op voorraad
Dagelijkse verzending
Verzendkost België: € 5
Verzendkost Nederland: € 7
Andere landen op aanvraag - Please enquire for other destinations
Ophalen in Gent

Specificaties

ISBN9789021472638
TaalNederlands
Aantal pagina's724
Afmetingen246 x 170 x 45 mm
UitgeverijQuerido
Publicatiedatum1997

Flaptekst

Het grote publiek kent Abel J. Herzberg van Amor fata, Tweestromenland en vooral van de indrukwekkende Brieven aan mijn kleinzoon. Maar ook zijn talloze bijdragen aan kranten en tijdschriften bezorgden hem bij zijn leven grote faam. Het literaire belang van zijn werk werd officieel erkend met de toekenning van de P.C. Hoofdprijs 1972.

Uit deze biografie van de hand van de bekende publicist Arie Kuiper rijst de figuur op van een monumentale persoonlijkheid, die niet alleen een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan de beschrijving van de lotgevallen van de joodse gemeenschap in deze eeuw, maar die ook met zijn scherpzinnige opvattingen grote invloed heeft gehad op het Nederlandse geestesleven.

Kuiper verschaft de lezer een veelzijdig beeld van de idealist Herzberg, de literator, de chroniqueur, de commentator. Door de zeer gedetailleerde kennis van zijn geschriften is hij in staat Herzbergs persoonlijkheid de signatuur te geven die de particuliere levensgeschiedenis verre te boven gaat.

In deze biografie passeren vele ethische en morele kwesties de revue die in de recente geschiedenis het Nederlandse volk hebben beziggehouden: onze verhouding tot het Midden-Oosten, Israël, het zionisme tot en met de kwestie van de Drie van Breda, de affaire-Menten, de affaire-Aantjes en het proces tegen Abraham Asscher en David Cohen, de twee voorzitters van de Joodse Raad tijdens de Tweede Wereldoorlog, die door Abel Herzberg werden verdedigd, hetgeen hem in joodse kring niet in dank werd afgenomen.