Boekhandel De Kaft >Webwinkel > Maatschappij en geschiedenis > Westerse geschiedenis > Een eeuw steenkool in Limburg

Een eeuw steenkool in Limburg

Een eeuw steenkool in Limburg -
Een eeuw steenkool in Limburg achterflap
 • Bindwijze: Hardcover met stofomslag
 • Conditie: tweedehands, fijne krasjes op omslag, boek zelf als nieuw
€20,00
Slechts 1 exemplaar op voorraad
Dagelijkse verzending
Verzendkost België: € 5
Verzendkost Nederland: € 7
Andere landen op aanvraag - Please enquire for other destinations
Ophalen in Gent

Flaptekst

De ontdekking van de eerste steenkoollagen tijdens de nacht van 1 op 2 augustus 1901 was van historische betekenis voor Limburg. Zij leidde tot een grote ommekeer.
Een kleine eeuw later, op 30 september 1992, werd door de sluiting van de laatste mijn te Zolder het hoofdstuk “Steenkool in Limburg” afgesloten. Een periode van een kleine eeuw, die zowel het landschap als de samenleving in Limburg ingrijpend wijzigde, liep zo ten einde.
In het begin van deze eeuw was in deze provincie nauwelijks industriële aktiviteit, op enkele non ferro metaalbedrijven in het noorden na. Het verdrag van Londen, dat in 1839 de Belgisch-Nederlandse grenzen had vastgelegd, had immers de industrieel meest ontwikkelde gebieden van de regio aan Nederland toebedeeld. De Haspengouwers en Maaslanders boerden niet slecht op hun vruchtbare velden in de schaduw van kerktoren en kasteel. Maar op de schrale, dunbevolkte zandgronden in Midden-en Noord-Limburg was armoe troef.
De steenkool bracht werk, zwaar en gevaarlijk werk weliswaar, en een zekere welvaart. Kempense landbouwerszonen werden mijnwerkers.
Maar de steenkool doorbrak vooral de geslotenheid van de landelijke samenleving. Waalse en Franse maatschappijen verwierven concessies voor de kolenontginningen. Franstalige ingenieurs en opzichters leidden de werken in en rond de mijnen. Reeds vlug werden dagloners vit andere provincies aangevoerd en toen ook hun aantal onvoldoende bleek, kwamen de eerste gastarbeiders uit Centraal- en Oost-Europa.
Na de tweede wereldoorlog kwamen ook Italianen en andere Zuideuropeanen; vanaf de jaren zestig kwamen Turken en migranten uit het Middellandse-zeegebied. Steenkool veranderde Limburg in een multi-culturele provincie.
De steenkool bracht niet de gehoopte belangrijke nevenindustrieën: men gaf er de voorkeur aan hem via het Albertkanaal naar het Luikse te transporteren, eerder dan hier steenkoolgebonden bedrijven op te richten.
In de jaren vijftig, toen dit land vit de vernieling van de oorlog moest worden heropgebouwd, noemde men de mijnwerkers ooit “de eerste burgers van het land”. Toch was reeds in de jaren zestig de crisis voelbaar, en het trauma van Zwartberg en de onzekerheid over hoe het nu verder moest zou zelfs twee decennia lang een donkere schaduw werpen over deze provincie.
Het mijnwerk was zwaar en gevaarlijk. Talrijk zijn zij die hun beroep met hun gezondheid, zelfs met hun leven betaalden. Anderzijds zijn de kameraadschap en de solidariteit in de ondergrond, zelfs tussen mensen van verschillende cultuur en nationaliteit, spreekwoordelijk geworden. Velen denken daaraan met weemoed terug.

Limburg gaat nu verder zonder de mijnen. Enerzijds moeten wij dringend zoveel mogelijk littekens die ons landschap ontsieren doen verdwijnen. Anderzijds zou het dwaas zijn niet een aantal waardevolle materiële getuigen van dit recente industriële verleden te bewaren en te integreren in nieuwe bestemmingen. Vooral hebben we de taak om naast onze eigen mensen ook de gastarbeiders die vanwege de mijnen hierheen kwamen, verder in onze regio een menswaardig bestaan te helpen opbouwen.
Herinneringen vervagen zo snel. Daarom is het een waardevol initiatief om ze in woord en in beeld voor de toekomst vast te leggen.

Moge dit boek een hulde en een onvergankelijke herinnering blijven aan de mijnwerkers, hun families en al diegenen die samen dit hoofdstuk Limburgse geschiedenis hebben geschreven. Onze gemeenschap is hen blijvend dank verschuldigd.

H. Vandermeulen, Gouverneur van de provincie Limburg

Specificaties

ISBN9789020921021
TaalNederlands
Aantal pagina's280
UitgeverijLannoo
Publicatiedatum1992

Onderwerpen

Limburg mijnbouw koolmijnen industriële geschiedenis energie

Lukrake boeken

Iedere gelijkenis met bestaande voorkeuren en aankopen berust op louter toeval

 • Dood door schuld
 • Dood door schuld

 • Marcia Clark
 • €7,50
 • De wimpers van de dageraad
 • De wimpers van de dageraad

 • €7,00 €4,90
 • Het jaar van de held
 • Het jaar van de held

 • Anneke van Dok
 • €10,00 €7,00
 • Wie vleugels heeft
 • Wie vleugels heeft

 • Gerrit Hoogstraaten
 • €12,00 €8,40
 • Natuurlijk! Bio!
 • Natuurlijk! Bio!

 • Wemmel KTA
 • €7,00

Klanten vertellen

"Bedankt voor de vlotte levering en de mooie nieuwjaarswens! Ik ben blij dat mijn dochter Mette-Marit nu ook het boek Rossy, dat krantenkind kan lezen waar ik zo mooie herinneringen aan heb."
Evelyne V. uit Sint-Amandsberg, België (12/1/2017)

"Dank u wel voor de snelle levering van dit prachtige boek. Het ziet er echt nog heel mooi uit! De verzendkosten vielen me ook alles mee. Heel blij mee!"
Geertje O. uit Barneveld, Nederland (22/4/2017)

"Bedankt voor de levering die ik vandaag ontving, zoals steeds prima materiaal voor de beste prijs."
Philippe D. uit Heusden, België (26/4/2018)