Dossier Nordpol

het Englandspiel onder de loep

Jo Wolters

Dossier Nordpol - Jo Wolters
Dossier Nordpol achterflap
  • Bindwijze: Paperback
  • Conditie: ongelezen, nieuwstaat
€17,50
Dagelijkse verzending
Verzendkost België: € 5
Verzendkost Nederland: € 7
Andere landen op aanvraag - Please enquire for other destinations
Ophalen in Gent

Specificaties

ISBN9789053528822
TaalNederlands
Aantal pagina's301
Afmetingen241 x 170 x 28 mm
UitgeverijBoom
Publicatiedatum01-01-2003

Flaptekst

Het Englandspiel is nog steeds een van de grote mysteries uit de Tweede Wereldoorlog. Hoe is het mogelijk dat de Engelsen zich zo lang - maart 1942 tot april 1944 - door de Duitsers lieten ‘beetnemen’? Waarom negeerden ze de vele signalen dat er tijdens de operatie iets niet pluis was? En: was het wel een Englandspiel of toch eerder een ‘Germany game’?

Tientallen geheim agenten van de Britse Special Operations Executive (SOE) werden door de Engelse luchtmacht boven Nederlands grondgebied gedropt om steun te geven aan het Nederlandse verzet tegen de Duitse bezetter. Vanaf mei 1942 werden al deze agenten werden meteen na hun landing door de Duitsers opgepakt en gearresteerd, en de afgeworpen zenders werden door Duitse marconisten ‘teruggespeeld’. In Londen bleef het Duitse spel tot ver in 1943 onopgemerkt. In de overtuiging dat in Nederland met succes gewerkt werd aan de opbouw van een ondergronds leger volgens het zogenaamde Plan voor Holland, ging Londen door met het sturen van nieuwe agenten en materiaal naar Duitse receptiecommités, gearrangeerd over de geïnfiltreerde radiolijnen. De Duitsers van hun kant speelden het spel bekwaam mee; een groot Duits succes dus, zo lijkt het.

De gangbare visie, zoals onder anderen door dr. L. de Jong verdedigd, is dat de Duitsers slim gebruikmaakten van fouten en slordigheden aan Britse en Nederlandse kant. Zo sloegen de Britten geen acht op het ontbreken van de afgesproken beveiligingscodes in de telegrammen die de Duitsers in naam van gedropte agenten stuurden. Op basis van inmiddels vrijgegeven Britse documenten van ondere SOE, maar ook van nevendiensten, toont de auteur van dit boek aan dat het Engelandspiel eigenlijk beter ‘Germany game’ kan worden genoemd. In werkelijkheid waren het namelijk niet de Duitsers die de Britten bedrogen, maar omgekeerd. Door een groot aantal agenten te offeren brachten de Britten de Duitsers in verwarring en verspreiden ze desinformatie.

Jo Wolters is jurist. In het kader van zijn onderzoek naar Englandspiel houdt hij zich al jaren bezig met de geschiedenis van spionage en inlichtingenwerk in de Tweede Wereldoorlog.