Dirk Bouts

Een Vlaams primitief te Leuven

Maurits Smeyers

Dirk Bouts - Maurits Smeyers
Goodreads waardering - 0 beoordelingen
0.00
  • Bindwijze: Hardcover met stofomslag
  • Conditie: tweedehands, als nieuw
€70,00
Slechts 1 exemplaar op voorraad
Dagelijkse verzending
Verzendkost België: € 5
Verzendkost Nederland: € 7
Andere landen op aanvraag - Please enquire for other destinations
Ophalen in Gent

Specificaties

ISBN9789042906617
TaalNederlands
Aantal pagina's584
UitgeverijPeeters
Publicatiedatum1998

Onderwerpen

vlaamse primitieven schilderkunst leuven

Flaptekst

Voor 1448, toen de plannen voor een nieuw stadhuis volop in ontwikkeling waren, kwam Dirk Bouts (ca. 1410-1475) te Leuven toe. Alhoewel hij niet in die stad was geboren, toch is zijn naam er vast mee verbonden, en dankzij hem bekleedt de Dijle-stad een vooraanstaande plaats in de geschiedenis van de Vlaamse primitieven. Als getuige van de bouw van het stadhuis en als medewerker aan de stoffering van de interieurs verdient hij dan ook de nodige aandacht in het feestjaar waarin de 550ste verjaardag van de eerstesteenlegging van dat pronkjuweel van de Brabantse laatgotiek wordt herdacht.

In de kunsthistorische literatuur is Bouts een ietwat vergeten figuur. Slechts MJ.Friedländer (1925) en W. Schöne (1938) wijdden aan hem een monografie, maar deze studies zijn reeds een halve eeuw oud. Dankzij een groots opgezette tentoonstelling te Brussel en te Delft in 1957-1958 werd een aanzienlijk gedeelte van het werk van Bouts en zijn navolgers aan een internationaal publiek getoond. De catalogus, voor het grootste deel van de hand van F. Baudouin, was eerder bescheiden maar van essentieel belang voor de Bouts-vorsing. Ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van het overlijden van de schilder organiseerde de stad Leuven in 1975 een nieuwe expositie in de Sint-Pieterskerk. Tal van specialisten werkten mee aan de catalogus. Die bracht verscheidene nieuwe gegevens en plaatste het leven en werk van Bouts in een ruimer geheel. Ook in verband met het laboratoriumonderzoek werden bij deze gelegenheid belangrijke resultaten getoond. Sedertdien verschenen kleinere bijdragen over het leven en het werk van de Boutsgroep. In het Corpus van de 15de-eeuwse schilderkunst in de Zuidelijke Nederlanden en het prinsbisdom Luik werden val van schilderijen van Bouts en zijn omgeving gecatalogiseerd en ontsloten. Het laatste volume van deze reeks is overigens gewijd aan Bouts’ werk voor de Leuvense Sint-Pieterskerk. Een recente monografie, opgesteld volgens de huidige wetenschappelijke normen en methode, ontbreekt evenwel.

Binnen de groep der Vlaamse primitieven bekleedt Bouts een prominente en bovendien duidelijk herkenbare plaats. Deze tentoonstelling heeft de bedoeling zijn kunst te leren kennen aan het meest ruime publiek. Ze beoogt tevens Bouts’ oeuvre te situeren in de context van ontstaan en functie. Ze wil tevens een aantal nieuwe inzichten bijbrengen en het onderzoek over deze schilder stimuleren. Dit past overigens in een universiteitsstad.
Een inleidend gedeelte belicht de afkomst van Bouts en het milieu waarin hij te Leuven terecht kwam. Verder wordt aandacht besteed aan zijn leven, maatschappelijke status, vriendenkring en opdrachtgevers.
Het eerste deel, De stille wereld van Dirk Bouts en zijn navolgers, toont een groot aantal originele schilderijen van Bouts, zijn zonen en epigonen. Enkele goed gekozen stukken tonen aan dat de laatgotische erfenis van Bouts nog tot het midden van de 16de eeuw te Leuven doorleefde, doch geleidelijk aan plaats moest ruimen voor een meer vernieuwende stroming die invloed onderging van de opkomende renaissance.
Het tweede deel, Vroomheid en recht. De hoofdwerken van Dirk Bouts besteedt aandacht aan de schilderijen die de kunstenaar vervaardigde voor de Sint-Pieterskerk en het stadhuis. Aan de hand van documenten, handschriften en kunstobjecten verschaft de tentoonstelling uitleg over de ontstaansgeschiedenis en over de bedoeling van die kunstwerken.
Bouts ter studie is de titel van het derde deel. Dit toont allerlei aspecten in verband met de belangstelling voor en het onderzoek over de kunstenaar en zijn werk: de ‘ontdekking’ van Bouts in de rode eeuw, de problematiek omtrent de haast seriematige productie van sommige beeldtypes.