De zelfkant van de oudheid

Catherine Salles

De zelfkant van de oudheid - Catherine Salles
De zelfkant van de oudheid achterflap
  • Bindwijze: Paperback
  • Conditie: ongelezen, als nieuw
€8,00
Slechts 1 exemplaar op voorraad
Dagelijkse verzending
Verzendkost België: € 5
Verzendkost Nederland: € 7
Andere landen op aanvraag - Please enquire for other destinations
Ophalen in Gent

Specificaties

ISBN9789026312205
TaalNederlands
Aantal pagina's264
Afmetingen215 x 140 x 18 mm
UitgeverijAmbo
Publicatiedatum1995

Flaptekst

Achter het ons bekende decor van zuilengalerijen en tempels, achter de redenaars en verhalenvertellers gaat een heel ander beeld schuil van de klassieke oudheid: vervallen sloppenwijken waarin een heterogeen volkje leeft dat zowel deerniswekkend als gevaarlijk is. Er klinken geen epische verhalen, geen psychologische gedachtenwisselingen, maar klachten en gegrom.
Onze opleiding, de literaire en esthetische tradities, de hele intellectuele ontwikkeling van de meeste westerse landen hebben ons vertrouwd gemaakt met het glorierijke verleden van de Grieks-Romeinse oudheid. Wat weten wij echter over het bestaan van hen die door de obscuriteit van hun situatie tot anonimiteit, marginaliteit en ellende werden veroordeeld?
Catherine Salles stelt ze aan ons voor: de beroemde hetaeren en straatmadeliefjes, schandknapen, handlangers, gladiatoren die op-duiken in het krioelende en mysterieuze leven van de volkswijken van Athene, Corinthe, Alexandrië of Rome. Ontsproten aan het geweld, en voortbrenger van geweld, bestond het genot in de oudheid slechts dankzij duizenden uitgebuite en tot het niveau van gebruiksvoorwerpen herleide individuen: het is de zelfkant van een wereld waarin de ene mens wordt verheven door het minachten van de ander.