DE KAFT VERHUIST OP 13/2 NAAR NEDERKOUTER 8 TE GENT
TOT 30/1 EXTRA KORTINGEN IN DE WINKEL IN DE HUIDIGE WINKEL


De wereld van de Hanze

Albert d’Haenens

De wereld van de Hanze - Albert  d’Haenens
Dit boek is niet meer op voorraad

Flaptekst

De confrontatie met een uitdaging zoals die van de eenmaking van Europa, vergt een grondig inzicht in het oorspronkelijke gedachtengoed van dit continent. Dank zij deze kennis kunnen de geplande initiatieven immers in een duidelijker perspectief gesteld worden en heeft men een betere kijk op de verwachte resultaten.
Dit boek over de Hanze verschijnt op het gepaste ogenblik. Ik zou het dan ook ten zeerste willen aanbevelen aan al wie de Europese cultuur nauw aan het hart ligt, of zich actief inzet voor de verwezenlijking van het Europese ideaal.
Sedert haar ontstaan dankt Europa haar vitaliteit aan de uiteenlopende polen en de vaak tegengestelde elementen waaruit ze bestaat. Zo wijst dit werk meerbepaald op de betekenis die de gebieden rond de Baltische zee en de Noordzee van de 12de tot de 16de eeuw voor Europa hadden. Het vestigt onze aandacht op de invloed die deze noordelijke gewesten uitoefenden op de ontwikkeling van ons werelddeel.
De mens, meerbepaald de handelaar van het Noorden, speelde een doorslaggevende rol in dit proces. Deze handelaars namen liever toevlucht tot hun eigen middelen, gericht op ruilhandel en marktbevoorrading, dan op geweld en oorslogsvoering. Sedert de 12de eeuw verzekerden ze het goederenverkeer tussen Oost en West, Noord en Zuid. Hun bedrijvigheid werkte het ontstaan van een nieuwe cultuur in de hand, een wereldvisie die tot op heden toe een stempel drukte op de stedelijke leefruimten van Brugge tot Danzig, en van Bergen tot Lissabon.
Professor d’Haenens en een internationaal team vooraanstaande historici maken ons vertrouwd met het dynamisme van deze cultuur. Een cultuur die de bestaande verschillen respecteert vanuit het opzet om een produktieteveel om te zetten in ruilhandelsgoed.
Hoe discreet dit ook gebeurt, toch herinneren ze er ons voortdurend aan, hoe rijk het cultureel Europees erfgoed wel is. Hun boodschap is zeker niet ongepast op de valavond van de 21ste eeuw; het Europese leven kan er immers enkel maar beter op worden. Het is inderdaad noodzakelijk dat Europa de nodige lessen trekt uit haar verleden om, verrijkt door deze ervaring, eindelijk tot volle ontwikkeling te komen.

Specificaties

ISBN9789061531296
TaalNederlands
Aantal pagina's431
UitgeverijMercatorfonds
Publicatiedatum1984

Onderwerpen

sociaal-economische geschiedenis middeleeuwen europa
  • Zoek een boek

Klanten vertellen

"Beste Leen, De boeken zijn van de morgen aangekomen. Alles was perfect. Goede verpakking : geen enkel probleem. Dank voor alles en tot volgende keer."
Georges S. uit Rixensart, België (4/8/2016)

"Het "Dürer"-boek is goed aangekomen. Dank U wel voor de vlotte afhandeling van mijn bestelling."
Jozef C. uit Ninove, België (5/3/2016)

"Mijn laatste bestelling heb ik vorige week in prima staat ontvangen, waarvoor mijn hartelijke dank."
Henk M. uit Hedel, Nederland (28/1/2016)

Maak een afspraak met De Kaft