De taal van de wolken

Over het ontstaan van de meteorologie

Richard Hamblyn

De taal van de wolken - Richard Hamblyn
De taal van de wolken achterflap
Goodreads waardering - 0 beoordelingen
3.69
Dit boek is niet meer op voorraad

Specificaties

ISBN9789041406361
TaalNederlands
Aantal pagina's288
UitgeverijAnthos
Publicatiedatum2002

Onderwerpen

meteorologie wetenschapsgeschiedenis

Flaptekst

Cirrus, stratus, cumulus, nimbus… vier namen die los of gecombineerd het wolkenrijk in woorden vangen. Tegenwoordig is iedereen met deze begrippen vertrouwd, lange tijd is dat niet zo geweest. In december 1802 was het een verlegen dertigjarige amateur-meteoroloog die voorgoed de manier veranderde waarop wij naar de hemel kijken. De taal van de wolken vertelt het verhaal van Luke Howard, die - geïnspireerd door Linnaeus - als eerste een classificatie ontwierp voor de wolken.

Richard Hamblyn laat zien dat Howard staat in een lange traditie van wetenschappers, filosofen, kunstenaars en kosmologen die gefascineerd zijn door het hemelrijk - van Aristoteles tot Descartes, van Lucretius tot Lamarck, van Shakespeare tot Baudelaire. Ook laat hij zien hoe de nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen in de negentiende eeuw vele romantische kunstenaars, schrijvers en wetenschappers hebben geïnspireerd: zij zijn van grote invloed geweest op het werk van onder anderen Goethe, Coleridge, Constable, Turner en Keats.

De taal van de wolken is een heldere en onderhoudende geschiedenis van de fascinatie van de mens voor de wolken, maar tegelijk is het een magnifiek staaltje cultuurgeschiedenis dat inzicht geeft in de verhouding tussen kunst en wetenschap en in de kracht van grote ideeën.

Wat zegt de pers?

‘Fascinerend, levendig en lezenswaardig. De taal van de wolken heeft die zeldzame eigenschap het wereldbeeld van de lezer te veranderen.’ - The Economist

‘Hamblyn wijdt de lezer op vakkundige wijze in in deze fascinerende ontwikkeling in de geschiedenis van de natuurwetenschap.’ - Publishers Weekly