DE KAFT VERHUIST OP 13/2 NAAR NEDERKOUTER 8 TE GENT
TOT 30/1 EXTRA KORTINGEN IN DE WINKEL IN DE HUIDIGE WINKEL


De kruissleutel

Primo Levi

De kruissleutel - Primo Levi
De kruissleutel achterflap
Dit boek is niet meer op voorraad

Flaptekst

Primo Levi zou een belangwekkend schrijver zijn geworden, ook zonder de gruwelijke ervaringen die leidden tot meesterwerken als Is dit een mens en Het respijt. Als er één boek in zijn oeuvre is dat deze bewering ondersteunt, dan is dat wel De kruissleutel. Hier is niet alleen Primo Levi de observator aan het woord, maar ook Primo Levi de humorist, de goochelaar met technische ‘who-dunnits’, de bedenker van kostelijke situaties en bovenal de spitsvondige mensenkenner.

De kruissleutel, zijn roman in episoden uit 1978, draait om de eenvoudige monteur Libertino Faussone. Deze aanstekelijk vertellende figuur verhaalt in dialogen met de schrijver zijn meest opwindende technische uitdagingen. Afrika, India, Rusland, Alaska; de wereldwijde industriële problemen waarvoor Faussone zich telkens gesteld ziet, zijn niets minder dan picareske avonturen in het domein van de techniek, met Sherlock Holmes-achtige ontknopingen, die Primo Levi als een gefascineerde dr. Watson boekstaaft.

Aan het slot van het boek doet de auteur zelf aan Faussone verslag van een chemische puzzel die hem op zijn beurt tot het uiterste tergde, maar in kleurrijkheid, in toegewijd enthousiasme en in zuiver absurdisme moet hij het tegen zijn alter ego afleggen. Met Libertino Faussone heeft Primo Levi ons misschien wel zijn meest literaire, maar in elk geval een van zijn meest geslaagde personages nagelaten.

Primo Levi, geboren in 1919 in Turijn en in 1987 gestorven aldaar, kreeg pas rond 1960 algemene er-kenning voor zijn klassiek geworden Auschwitzgetuigenis Is dit een mens. Ook het vervolg daarop, Het respijt, alsmede zijn autobiografie-in-verhalen Het periodiek systeem, de roman Zo niet nu, wanneer dan? en een keuze uit zijn gedichten, Op een onzeker uur, verschenen inmiddels bij Meulenhoff in vertaling.

M

Meulenhoff Edi tie

E 10421ISBN 90 090 3595

Specificaties

ISBN9789029035958
TaalNederlands
Originele taalItaliaans
Aantal pagina's197
UitgeverijMeulenhoff
Publicatiedatum1989

Onderwerpen

italiaanse schrijvers
  • Zoek een boek

Klanten vertellen

"Beste Leen, Het boek werd me zopas geleverd ! Bedankt voor de uitstekende service en de wel zeer snelle verzending !"
Michel G. uit Belcastel et Buc, Frankrijk (27/6/2016)

"Ik ben heel tevreden met de geleverde boeken. Nogmaals dank voor uw vlotte bediening en reactie."
Marie-Thérèse D. uit Melle, België (9/3/2016)

"Bedankt voor de ontvangst vandaag. Ik ben heel erg tevreden over mijn 'buit'. Ik kom zeker eind van de week nog eens langs."
Dries B. uit Gent, België (5/3/2017)

Maak een afspraak met De Kaft