De koe van Troje

De mythe van de Griekse oudheid

Hans Derks

De koe van Troje - Hans Derks
De koe van Troje achterflap
Dit boek is niet meer op voorraad

Specificaties

ISBN9789065505194
TaalNederlands
Aantal pagina's329
Afmetingen240 x 160 x 25 mm
UitgeverijHilversum Verloren
Publicatiedatum1995

Flaptekst

​Niet akkerbouw maar veeteelt heeft een overwegende rol gespeeld in de oud-Griekse cultuur, beweert Hans Derks. Onze kijk op de Griekse ‘uitvinding’ democratie en op de antiek-Griekse man-vrouw verhoudingen - bepaald door het akkerbouw-paradigma waarin de Griekse samenleving als sterk hiërarchisch wordt bestempeld - zal dus grondig herzien moeten worden.

In zijn brede cultuurhistorische verhandeling neemt Hans Derks ons mee op een lange tocht door de verschillende oud-Griekse landschappen. Hij belicht de rol van nomadische, pastoralistische en veeteeltsamenlevingen en behandelt aspecten als bestuursvormen, handel, relatie met akkerbouw, demografie, urbanisatie en ‘kolonisatie’, tegenstellingen tussen stad en platteland en last but not least de relatie tussen mannen en vrouwen.

De koe van Troje is een intrigerende en provocerende studie over de Griekse oudheid. Zij levert nieuwe brandstof aan een steeds actueel debat over de meest problematische verhouding van onze eeuw, die van de staat versus de democratie.