De Grote Oorlog

Facetten van de Eerste Wereldoorlog

Theo Vijgen

De Grote Oorlog - Theo Vijgen
De Grote Oorlog achterflap
  • Bindwijze: Paperback
  • Conditie: ongelezen, nieuwstaat
€10,00 €5,00
Dagelijkse verzending
Verzendkost België: € 5
Verzendkost Nederland: € 7
Andere landen op aanvraag - Please enquire for other destinations
Ophalen in Gent

Specificaties

ISBN9789058480521
TaalNederlands
Aantal pagina's312
Afmetingen218 x 147 x 23 mm
UitgeverijVoltaire
Publicatiedatum18-10-2004

Onderwerpen

eerste wereldoorlog

Flaptekst

In Nederland heeft de Eerste Wereldoorlog nooit echt veel aandacht gekregen. Dat is jammer, want voor een goed begrip van de moderne Europese geschiedenis is enige kennis van de Grote Oorlog onontbeerlijk. Wat bewoog de vele miljoenen soldaten om deel te nemen aan de strijd? En waarom werd de oorlog eigenlijk gevoerd? Over dit soort vragen en nog veel meer gaat De Grote Oorlog. De Eerste Wereldoorlog is namelijk veel meer dan het verhaal van de loopgraven aan het westelijk front, de verwoeste dorpen in Noord-Frankrijk en de eindeloze rijen kruisen op de begraafplaatsen. Er zijn ook andere strijdtonelen die een rol spelen, van Galicië tot Gallipoli, en er is de strijd op zee en in de lucht.

De oorlog werd op een nooit vertoonde, massale schaal gevoerd, maar was ook een oorlog van individuele personen, van machthebbers en generaals natuurlijk, mensen als keizer Wilhelm en generaal Haig, maar ook van eenvoudige soldaten aan het front die hun ervaringen vastlegden in hun dagboeken, en van kleurrijke figuren als Mata Hari en Lawrence of Arabia.

Voor uitvinder en ontwerpers waren het gouden tijden, want alle strijdende partijen werkten koortsachtig aan nieuwe wapens, aan nieuw spoorwegmaterieel, aan betere tanks en nog betere vliegtuigen. Voor de Ieren was de oorlog een gelegenheid om een opstand te wagen tegen de gehate Engelsen. En voor schrijvers en kunstenaars een krachtige impuls voor de nieuwe stijl van het modernisme, een afscheid van de vertrouwde belle époque.

Zo heeft de Eerste Wereldoorlog veel facetten die vaak onderbelicht blijven. In De Grote Oorlog staat deze diversiteit centraal. In een aantal korte essays worden belangrijke personen en gebeurtenissen voor het voetlicht gehaald: samen geven ze aan waarom deze oorlog een bijzonder stuk geschiedenis is.