De gevangene

Malika Oufkir

De gevangene - Malika Oufkir
De gevangene achterflap
Goodreads waardering - 12 beoordelingen
4.08
  • Bindwijze: Paperback
  • Conditie: ongelezen, nieuwstaat
€6,00
Slechts 1 exemplaar op voorraad
Dagelijkse verzending
Verzendkost België: € 5
Verzendkost Nederland: € 7
Andere landen op aanvraag - Please enquire for other destinations
Ophalen in Gent

Specificaties

ISBN9789069743684
TaalNederlands
Aantal pagina's320
Afmetingen235 x 155 x 29 mm
UitgeverijArena
Publicatiedatum2000

Onderwerpen

marokko waargebeurd

Flaptekst

Op vijfjarige leeftijd wordt Malika Oufkir geadopteerd door de Marokkaanse koning, als speelkameraadje voor zijn dochter, princes Amina. Malika brengt elf jaar door in weelderige paleizen, zij het in volslagen isolement en gescheiden van haar familie. In 1972 pleegt Malika’s vader, generaal Mohammed Oufkir, een mislukte staatsgreep tegen koning Hassan II en wordt geëxecuteerd . Aan het luxueuze leven van de familie Oufkir komt een abrupt einde. Samen met haar moeder, broertjes en zusjes wordt Malika gedeporteerd naar het zuiden van Marokko, en zal uiteindelijk twintig jaar in gevangenschap doorbrengen. Als oudste van het gezin blijft Malika ondanks honger, ziekte en wreedheden erop toezien dat het gezin zijn waardigheid zoveel mogelijk behoudt. Als een moderne Sheherazade spint zij een web van verhalen via een draad- en blikjestelefoon, om haar familie af te leiden van hun helse leefomstandigheden.

In 1987 slaagt Malika er samen met twee broers en een zus in via een zelfgegraven tunnel te ontsnappen en de Franse pers te alarmeren. Ze worden echter weer opgepakt en verblijven nog tot 1991 in een zwaarbewaakte villa. Pas dan krijgen ze hun vrijheid terug.

Malika Oufkir beschrijft op aangrijpende wijze de geschiedenis van haar familie, het leven tussen de jetset van Marokko, de barbaarse gevangenschap en de moeizame weg terug in de maatschappij.

Marika Oufkir (1953) woont sinds 1996 in Parijs. In 1998 trouwde ze met een Franse architect. Samen met de Franse schrijfster Michèle Fitoussi schreef zij De gevangene.

Wat zegt de pers?

​‘Een vrouw zonder leeftijd, met de wijsheid van iemand die de dood langdurig in de ogen heeft gekeken.’ - Elsevier

‘Een verhaal dat zelfs Shakespeare niet had kunnen verzinnen.’ - Utrechts Nieuwsblad