Boekhandel De Kaft >Webwinkel > Maatschappij en geschiedenis > Heemkunde > De geschiedenis van Veltem-Beisem

De geschiedenis van Veltem-Beisem

Henri Vannoppen

De geschiedenis van Veltem-Beisem - Henri Vannoppen
De geschiedenis van Veltem-Beisem achterflap
Dit boek is niet meer op voorraad

Flaptekst

Henri Gustaaf Vannoppen werd geboren te Leuven op 3 november 1951 uit een oude Erps-Kwerpse familie. Via zijn grootmoeder Christina Anthoon wed. Emiel Van Tilt was hij ook ergens met de Bovenberg en met Veltem-Beisem verbonden. Hij volgde de Latijns-Griekse afdeling aan het Koninklijk Atheneum te Zaventem en bekwam de medaille van de regering. Hij werd licenciaat moderne geschiedenis aan de K.U.L. met proefschrift “Volksvertegenwoordigers voor het arrondissement Leuven 1830-50. Sociaal en politiek milieu”. Op dit ogenblik bereidt hij een doctoraat over ons Erps-Kwerpse structuren van 1775 tot 1975 dat waarschijnlijk in 1977 zal voorgedragen worden.

In 1971 werd hij voorzitter-stichter der cultuur-historische vereniging van Erps-Kwerps. Zo was hij mede-inrichter van de volgende tentoonstellingen “Volksgeneeskunde in Erps-Kwerps”, “Oude Brabantse Volksklederdrachten”, “Volksgeloof in Midden-Brabant”, “Van korenaar tot boerenbrood”, “De schoenmaker-edelman”, “Enkele aspecten van de Kortenbergse geschiedenis”, “100 jaar dekenij Erps-Kwerps”, “W.O. 1 in Midden-Brabant”, “Bouwen, ontspannen en trouwen in Midden-Brabant”. Al deze tentoonstellingen werden ingericht door de Cultuur-Historische vereniging van Erps-Kwerps en omgeving. Hij was de wetenschappelijke expert van de tentoonstelling ingericht door de cultuurraad van Kortenberg rond : “Het Charter van Kortenberg”. In 1975 schreef hij “De Geschiedenis van de Koninklijke Fanfare de Vlamingen vooruit in het licht van de geschiedenis van Kortenberg”, ter gelegenheid van de tentoonstelling “Geschiedenis van Kortenberg 1775-1975” ingericht door de Cultuur-Historische Vereniging bij het 100-jarig bestaan der fanfare “De Vlamingen Vooruit”. In 1973 richtte hij het heemkundig blad “Fuik en Faas” op dat jaarlijks een 120 blz. geeft over de geschiedenis van Midden-Brabant. Hij gaf ook verschillende artikels uit in “Eigen Schoon en De Brabander” o.a. .Volksgeneeskunde in Midden-Brabant”, “Erps-Kwerps groenen doktoor”, “Klompen-makerij in Midden-Brabant”, “Verkeren en trouwen in Midden-Brabant”. Hij schreef ook het boekje “Everberg, een dorp van prinsen en preslekkers”, in opdracht van het gemeentebestuur. In 1973 werd hij voorzitter en medestichter van de volksdansgroep “De Hollen Blok”, die vooral de historische ideeën van de Cultuur-Historische Vereniging probeert uit te voeren met o.a. volksdansen, volkskunst en volksfeesten zoals meiboom-planting, hanekappen, de nalaatfeesten, varkenskoppen verkopen. In 1973 werd hij gewestelijk medewerker benoemd van de Koninklijke Commissie voor Volkskunde. Nu bereidt hij .“Geschiedenis van Winksele” voor dat zal verschijnen in sept. 1976 en het ‘scenario voor de langspeelfilm “Erps-Kwerps, het dorp van Pie-Blok”, die op 13 maart 1976 gepresenteerd wordt bij de lustrumviering der Cultuur-Historische vereniging. Tot in april 1975 gaf hij les als docent 1ste klasse in de schoolgemeenschap te Etten-Leur bij Breda (Ndl), terwijl hij nu geschiedenis geeft aan de hogere cyclus van de Koninklijke Atheneum te Zaventem. Voor de V.T.B. schreef hij in 1974 “De geschiedenis van de Vlaamse Beweging in Midden-Brabant”.

Specificaties

ISBNgeen
TaalNederlands
Aantal pagina's544
UitgeverijGemeentebestuur Veltem-Beisem
Publicatiedatum1976

Onderwerpen

België vlaanderen vlaams-brabant

Lukrake boeken

Iedere gelijkenis met bestaande voorkeuren en aankopen berust op louter toeval

 • De Jezuïeten
 • De Jezuïeten

 • C.E.M. Struyker Boudier
 • €10,00
 • Onder de dreven
 • Onder de dreven

 • Hannah van Munster
 • €8,50 €5,95
 • Van den Vos Reynaerde
 • Van den Vos Reynaerde

 • Jozef Janssens
 • €16,00
 • De geliefden
 • De geliefden

 • Mary-Beth Hughes
 • €14,00 €9,80
 • Mijn tweede stem
 • Mijn tweede stem

 • Guido Lauwaert
 • €9,00

Klanten vertellen

"Mijn laatste bestelling heb ik vorige week in prima staat ontvangen, waarvoor mijn hartelijke dank."
Henk M. uit Hedel, Nederland (28/1/2016)

"Dank voor de snelle levering, is al binnen. Boek blijkt nieuw, ben heel tevreden."
Ad P. uit Ruurlo, Nederland (27/8/2016)

"De eerste boeken die binnenkwamen heb ik besteld bij dekaft.be, hier zijn boeken die tweedehands zijn, maar in principe zo goed als nieuw zijn. Daardoor heb je gewoon nog mooie boeken voor een goedkoop prijsje! [...] Ik heb veel mensen gezien die zo hun twijfels hadden over dekaft.be of welke andere tweedehands boekenwinkel ook, ik wil de twijfels rondom dekaft.be uit de wereld helpen. Wat ik binnenkreeg waren gewoon splinternieuwe boeken, ze worden dus wel zorgvuldig uitgezocht. Nog een leuk puntje was dat ik er boekenleggers bij kreeg[...]. Ik raad jullie aan om snel eens een kijkje te nemen op www.dekaft.be!"
Henriet v. W. uit Buitenpost, Nederland (29/6/2016)