De geheimtalen

Het Bargoense standaardwerk, met een nieuw, nagelaten deel

J.G.M. Moormann

De geheimtalen - J.G.M. Moormann
De geheimtalen achterflap
  • Bindwijze: Paperback
  • Conditie: ongelezen, nieuwstaat
€25,00
Slechts 1 exemplaar op voorraad
Dagelijkse verzending
Verzendkost België: € 5
Verzendkost Nederland: € 7
Andere landen op aanvraag - Please enquire for other destinations
Ophalen in Gent

Specificaties

ISBN9789020459456
TaalNederlands
Aantal pagina's863
Afmetingen241 x 160 x 56 mm
UitgeverijL.J. Veen
Publicatiedatum01-01-2002

Onderwerpen

Bargoens geheimtaal

Flaptekst

De Geheimtalen van J.G.M. Moormann is het onovertroffen standaardwerk van het Bargoens. Het eerste deel verscheen in 1932, het tweede in 1934. In Moormanns nalatenschap werd echter een derde deel aangetroffen, waarin hij de Bargoense literatuur tot 1950 heeft verwerkt. Alles bij elkaar biedt dit boek het meest complete overzicht van het Nederlandstalige Bargoens - de geheimtaal van dieven, venters, landlopers, kramers en reizende handelaren - van de 16de tot het midden van de toste eeuw. Aan deze heruitgave, die is herspeld, zijn bovendien drie zeer omvangrijke woordregisters toegevoegd: een register Geheimtaal-Nederlands, een register Nederlands-Geheimtaal en een thematisch register. Deze registers vormen tezamen een klein woordenboek van het Bargoens.

Deze unieke editie is bezorgd door Nicoline van der Sijs, auteur van onder meer het Leenwoordenboek en het Chronologisch woordenboek. Het voorwoord is geschreven door Enno Endt, samensteller van het Bargoens woordenboek.

Wat zegt de pers?

De Geheimtalen van Moormann is een geweldig boek - door z’n historische diepgang, z’n rijkdom, door de enorme collectie zeldzame Bargoense bronnen, door de indrukwekkende kennis die Moormann had van het Jiddisch, de Zigeunertalen en van de taal van de verschoppelingen. Niemand heeft sindsdien aan hem kunnen tippen. - Ewoud Sanders in NRC Handelsblad