De erfenis van Matebian

Een jaar op Oost-Timor

Minka Nijhuis

De erfenis van Matebian - Minka Nijhuis
De erfenis van Matebian achterflap
Goodreads waardering - 1 beoordeling
3.00
  • Bindwijze: Paperback
  • Conditie: ongelezen, nieuwstaat
€7,00
Slechts 1 exemplaar op voorraad
Dagelijkse verzending
Verzendkost België: € 5
Verzendkost Nederland: € 7
Andere landen op aanvraag - Please enquire for other destinations
Ophalen in Gent

Specificaties

ISBN9789025497842
TaalNederlands
Aantal pagina's224
Afmetingen210 x 140 x 20 mm
UitgeverijContact
Publicatiedatum24-11-2000

Onderwerpen

Oost-Timor

Flaptekst

September 1999. Oost-Timor staat in brand. Het Indonesische leger en de milities hebben het hoofdkwartier van de VN-missie in Dili omsingeld. Op het terrein van de compound bevinden zich honderden Timorezen. Hun aanwezigheid plaatst de buitenlanders voor een dilemma. blijven of weggaan? ‘Jullie zijn onze geweren,’ zegt een doodsbange Timorees. Als de internationale pers en het merendeel van de VN-medewerkers worden geëvacueerd, besluiten Minka Nijhuis en twee collega’s achter te blijven. Een satelliettelefoon vormt hun enige verbinding met de buitenwereld.

Na de val van president Suharto in 1998 verbleef Minka Nijhuis bijna een jaar op Oost-Timor. Terwijl ontmoetingen haar steeds verder het leven op Oost-Timor binnen voeren, raakt het geïsoleerde eiland in de greep van het geweld. Net als vroeger wordt de berg Matebian - ‘de berg van de ziel’ - weer het toevluchtsoord waarin alleen Timorezen de weg kennen. Als de laatste Indonesische troepen vertrekken, is de vreugde over het einde van een bezetting groot, maar gaandeweg blijkt ook hoe diep het onderlinge wantrouwen is en hoe onzeker de toekomst. De erfenis van Matebian is de aangrijpende geschiedenis van een land dat zijn lot in eigen hand neemt, maar daar vervolgens niet goed raad mee weet.

Minka Nijhuis is als journaliste verbonden aan het dagblad Trouw. Zij publiceert over Zuidoost-Azië in diverse tijdschriften en levert bijdragen voor vPRo-radio en de NOS. In 1995 verscheen over haar verblijf bij Birmese verzetsgroepen in de bergen Een theehuis in de jungle. In 1998 publiceerde zij Smokkelwaar, over haar reizen naar Centraal-Birma en haar ontmoetingen met Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi.