De droom van Constantijn

Heidenen en christenen in het Romeinse Rijk, 150 n.C. - 350 n.C.

Robin Lane Fox

De droom van Constantijn - Robin Lane Fox
De droom van Constantijn achterflap
  • Bindwijze: Paperback
  • Conditie: tweedehands, lichte gebruikssporen
€15,00
Slechts 1 exemplaar op voorraad
Dagelijkse verzending
Verzendkost België: € 5
Verzendkost Nederland: € 7
Andere landen op aanvraag - Please enquire for other destinations
Ophalen in Gent

Specificaties

ISBN9789051570250
TaalNederlands
Aantal pagina's741
UitgeverijAgon
Publicatiedatum1989

Onderwerpen

Romeinse Rijk rome religie christendom godsdienstgeschiedenis

Flaptekst

In 312, tijdens zijn veldtocht tegen het leger van zijn rivaal Maxentius, ontwaarde Constantijn aan de hemel ‘het teken van het kruis’, waaronder geschreven stond: ‘Overwin hiermee: De nacht daarna, zo vertelde hij enige jaren later aan Eusebius, de kerkhistoricus die de woorden van Constantijn heeft opgetekend, werd hij in zijn droom door Christus bezocht; en deze beval hem het kruisteken tijdens het treffen met Maxentius met zijn troepen mee te voeren.
Constantijn gehoorzaamde en behaalde een overwinning: Maxentius vond bij de slag bij Pons Milvius de dood en Constantijn werd alleenheerser over het Romeinse Rijk. Hetzelfde jaar bekeerde de keizer zich tot het christendom, - een beslissende factor in de verbreiding van deze jonge godsdienst.
De wereld van heidenen en christenen in de Late Oudheid is het onderwerp van dit unieke boek van de Britse historicus Robin Lane Fox. In De droom van Constantijn, dat door de pers en collega’s van Lane Fox uitbundig is geprezen om zijn literaire en wetenschappelijke kwaliteiten, werpt de auteur een nieuw licht op het godsdienstig leven in de nadagen van het Romeinse Rijk. Hij rekent af met de door Edward Gibbon en zijn volgelingen te berde gebrachte opvatting dat het christendom zich ontwikkelde te midden van een in verval zijnde heidense cultuur.
De christelijke bekeerlingen ‘verlieten geen statische of stervende cultuur’, meent Robin Lane Fox, maar ‘gaven de voorkeur aan de meest extreme keuze in een periode van levendige religieuze discussies’. Het is deze wereld van intense godsdienstige beroering die door Robin Lane Fox op magistrale wijze tot leven wordt gebracht.

Wat zegt de pers?

De droom van Constantijn is een eerlijk en erudiet boek — elke kenner van de klassieke oudheid of het vroege christendom zou er trots op zijn geweest dit boek te hebben geschreven’. - Peter Brown, The New York Review of Books

De droom van Constantijn is prachtig geschreven in een volmaakt verzorgde stijl ‘. - NRC Handelsblad