De donkere kamer van Longwood

Reis naar Sint-Helena

Jean-Paul Kauffmann

De donkere kamer van Longwood - Jean-Paul Kauffmann
De donkere kamer van Longwood achterflap
Goodreads waardering - 1 beoordeling
3.90
  • Bindwijze: Paperback
  • Conditie: ongelezen, nieuwstaat
€7,00
Slechts 1 exemplaar op voorraad
Dagelijkse verzending
Verzendkost België: € 5
Verzendkost Nederland: € 7
Andere landen op aanvraag - Please enquire for other destinations
Ophalen in Gent

Specificaties

ISBN9789029525251
TaalNederlands
Aantal pagina's267
Afmetingen215 x 136 x 24 mm
UitgeverijDe Arbeiderspers
Publicatiedatum1999

Flaptekst

Sint-Helena, desolaat gelegen in het midden van de Atlantische Oceaan, is het eiland waarvan men niet ontsnappen kan. Het is een lugubere rots, geteisterd door beukende golven en een gierende wind. Bonaparte, die er na Waterloo door de Engelsen heen was gevoerd, probeerde de oude Napoleon te blijven onder de vernederingen die hij moest doorstaan.

Eilandenliefhebber Jean-Paul Kauffman ging op een dag aan boord van het enige schip dat op Sint-Helena vaart. Hij ontdekt er de zwarte kliffen, de geïsoleerd levende bewoners, de Britse gouverneur, de erudiete en misantropische ex-consul van Frankrijk, de gevangenen, die er vissen met hun blik op de oceaan gericht. Daarnaast schildert Kauffmann ons het dagelijks leven en de gewoontes van en ten tijde van Napoleon in het vreemde slot Longwood.

Dit boek is een reisverhaal en een reconstructie van de laatste dagen van de keizer, waarin met grote nauwkeurigheid diens gevangenschap en opsluiting worden beschreven. De donkere kamer van Longwood (de kamer waarin zowel Napoleon als de schrijver van dit boek zich verschanste) is een weemoedige overpeinzing van het voorbijgaan van de tijd en een detective die oppert dat Napoleon wel eens vergiftigd zou kunnen zijn.

Jean-Paul Kauffmann (1944) was een bekend verslaggever toen hij van 1985 tot 1988 in Libanon gegijzeld werd door een terreurgroep van de Jihad. Voor De donkere kamer van Longwood (waarvan vertaalrechten over de hele wereld werden verkocht) ging hij, ditmaal vrijwillig, opnieuw in isolatie. Zijn boek is daarom ook een poging een hernieuwde blik te werpen op het thema van de opsluiting.

Wat zegt de pers?

’​Kauffmann voegt aan de napoleontische literatuur een boek toe dat spannend en ontroerend is en soms zelfs geestig, maar dat boven alles prachtig geschreven is.’ - Le Magazine Littéraire