China

Arthur Cotterell

China - Arthur Cotterell
China achterflap
Goodreads waardering - 0 beoordelingen
3.26
Dit boek is niet meer op voorraad

Specificaties

ISBN9789064100802
TaalNederlands
Originele taalEngels
Originele titelDe cultuurgeschiedenis voor, tijdens en na het keizerrijk
Aantal pagina's346
UitgeverijUitgeverij Hollandia
Publicatiedatum1991

Onderwerpen

china cultuurgeschiedenis

Flaptekst

Een van de verreikende politieke gebeurtenissen sinds de Tweede Wereldoorlog is het herrijzen van China als wereldmacht. Twaalf jaar na de dood van Voorzitter Mao zet de huidige regering zich ervoor in de oudste nog bestaande beschaving open te stellen voor de rest van de wereld.
Arthur Cotterell is van mening dat dit het juiste moment is om de Chinese beschaving opnieuw te bezien. Dat is niet alleen noodzakelijk om het herstel van de Chinezen in de context van hun lange en kenmerkende geschiedenis te plaatsen, maar tevens heeft de opleving van de Chinese archeologie na de dood van Mao aanzienlijke vooruitgang geboekt en vele ontdekkingen opgeleverd. De tombe van de Eerste Keizer, die bewaakt wordt door zo’n 6000 terracotta soldaten en in 1974 bij Xi’an werd ontdekt, en de duizend bronzen beelden die onlangs in Guanghan in de provincie Sichuan zijn gevonden, zijn de meest spectaculaire plaatsen waar opgravingen worden verricht.
Bijzonder belangwekkend is de visie van Arthur Cotterell op de Chinese geschiedenis, die hij verdeelt in drie grote periodes:
China voor het keizerrijk (tot aan 221 v. Chr.), het keizerrijk (221 v. Chr. tot 1912 n. Chr.) en China na het keizerrijk (1912 tot heden). Hij geeft het kenmerkende van elke periode treffend weer door de aandacht te vestigen op individuele personen die een belangrijke rol hebben gespeeld in hun tijd. Zijn eigen brede kennis van het Chinese verleden wordt duidelijk door de manier waarop hij de moderne tijd in perspectief brengt en aantoont hoeveel continuïteit er is in deze grote en oude beschaving.

Arthur Cotterell is directeur van het Kingston College of Further Education in Surrey en heeft reeds een aantal boeken geschreven over China. Het bekendste hiervan, The First Emperor of China, schreef hij na een uitnodiging van de Chinese regering om een bezoek te brengen aan de nieuwe opgravingen bij de magnifieke tombe van de heerser en is in zeven talen verschenen.