Boekhandel De Kaft >Webwinkel > Maatschappij en geschiedenis > Westerse geschiedenis > Carolus

Carolus

Keizer Karel V 1500 - 1558

Hugo Soly

Carolus - Hugo Soly
Carolus achterflap
Goodreads waardering - 0 beoordelingen
0.00
Dit boek is niet meer op voorraad

Flaptekst

Wat is een woord vooraf? Een aanraking door een politicus. Ik wil met genoegen deze catalogus aanraken door er een woord vooraf voor te schrijven en daardoor te stellen dat deze tentoonstelling wel in Gent plaatsvindt, maar dat ‘Gent’ meteen een ruimer perspectief inhoudt dan het hier en nu.

Wie zich maatschappelijk verantwoordelijk voelt voor de kunsten, is bekommerd om wat leeft: theater, een muziekopvoering, de beeldende kunstenaars die hun eigen weg gaan, vandaag, nu niets meer zo vanzelfsprekend is als in de zestiende eeuw, zelfs de liefde niet.

Maar de verantwoordelijkheid voor de cultuur vraagt een ruimere blik. Als het enkel zou gaan om wat er vandaag wordt geproduceerd, en dan nog enkel om de kunsten, om wat deze tijd verschillend maakt van de vorige, dan zouden die kunsten hun uitdagingen missen.

Die uitdagingen zijn tweeërlei. Er is de maatschappij in de volle breedte waarin de kunsten hun realisatie vinden. En er is het verleden. Cultuur, dat is niet enkel de jeugdigheid van het nieuwe, dat is ook het blijvend aanwezige.

Het is dankzij het verleden dat we in het heden niet stuurloos zijn. Het is dankzij het verleden dat we kunnen leven. Dat bevindt zich in elk van ons, in de verhalen van onze ouders, vaak in souvenirs die we zelf hebben overgehouden uit onze eigen kleine erfenissen.

Ook als maatschappij hebben we een erfenis, en ook daar hebben we souvenirs die we met ons meedragen, herinneringsstukken, soms al eeuwen lang. De financiële waarde daarvan kan zeer hoog zijn, maar eigenlijk is ze van geen tel. Dat is niet de reden waarom we zorg dragen voor die erfenis. Als ze enkel dat voor ons zou betekenen, zouden we ze beter verkopen. Als we ze bijhouden, is dat omdat ze een meerwaarde heeft die op een ander vlak ligt.

Gent heeft veel van dat materiaal, het materiaal waarvan herinneringen gemaakt zijn. Het zit in het merg van de stad. Daardoor is de stad ook uniek, zoals vele andere steden. Het materiaal zit in de stenen en in de mortel, in de schilderijen uit de stedelijke verzamelingen, in het meubilair van het stadhuis, in de stoomketels en de ooit revolutionaire weefgetouwen van het MIAT.

Gent heeft veel van dat materiaal, omdat het veel herinneringen heeft. Ook die twee samen vormen nog geen levende stad. En een scheut leven daaroverheen, volstaat al evenmin. Het is enkel als verleden en heden echt vervlochten worden, dat een stad tot leven komt.

Dat is voor mij het belang van de herdenking van keizer Karel, waarvan deze catalogus de herinnering vormt. Ze gaat niet over het verleden en niet over het heden, maar over hoe het verleden cultuur is en over hoe een dergelijke cultuur steeds weer hermaakt dient te worden, herbeschreven, opnieuw geïnterpreteerd, om in het heden te passen, en daardoor dat heden opnieuw aan te kunnen tasten.

Keizer Karel, dat is de mogelijkheid van Vlaanderen als doorgangsland, de mogelijkheid van Vlaanderen om contact met de wereld te hebben, de mogelijkheid van Vlaanderen om mee geschiedenis te schrijven, om de plek te zijn waar ook geschiedenis geschreven wordt.

Cultuur, dat is ook wat deze tijd gelijkaardig maakt aan de vorige. En cultuur is ook de brede maatschappelijke consensus rond dingen, een consensus die enkel vandaag hervonden kan worden door hem

te veranderen.

Zonder keizer Karel zouden we kunnen denken dat Vlaanderen een vastomlijnd gegeven is. Hij is hier geboren, een Gentenaar, maar eigenlijk weten we niet of hij — de laatste Bourgondiër — een Fransman was of een Oostenrijker, of misschien een Spanjaard met een rijk dat geen Noordzee maar een oceaan groot was.

Zo schept deze tentoonstelling en dit gehele gebeuren perspectieven voor Vlaanderen: het verleden krijgt betekenis én de wereld blijft het blikveld.

Bert Anciaux, Vlaams Minister van Cultuur, Jeugd, Stedelijk Beleid, Huisvesting en Brusselse Aangelegenheden

Specificaties

ISBN9789053493090
TaalNederlands
Aantal pagina's366
UitgeverijGemeentekrediet
Publicatiedatum1999

Onderwerpen

keizer Karel gent Bourgondiërs tentoonstelling

Lukrake boeken

Iedere gelijkenis met bestaande voorkeuren en aankopen berust op louter toeval

 • Moederland
 • Moederland

 • Maria Hummel
 • €13,00 €9,10
 • Einstein
 • Einstein

 • Andrew Robinson
 • €20,00
 • Handboek Man
 • Handboek Man

 • Michael Chabon
 • €10,00
 • Beelden van een blinde filosoof
 • Beelden van een blinde filosoof

 • Bryan Magee
 • €8,00 €5,60
 • Censuur
 • Censuur

 • Shahriar Mandanipour
 • €12,00

Klanten vertellen

"Dank u wel voor de snelle levering van dit prachtige boek. Het ziet er echt nog heel mooi uit! De verzendkosten vielen me ook alles mee. Heel blij mee!"
Geertje O. uit Barneveld, Nederland (22/4/2017)

"Beste Leen, Het boek werd me zopas geleverd ! Bedankt voor de uitstekende service en de wel zeer snelle verzending !"
Michel G. uit Belcastel et Buc, Frankrijk (27/6/2016)

"Mijn laatste bestelling heb ik vorige week in prima staat ontvangen, waarvoor mijn hartelijke dank."
Henk M. uit Hedel, Nederland (28/1/2016)